bodegas bordoy Mallorca

Vingårdar på Mallorca

Vin har odlats på Mallorca så långt bak i tiden som på romartiden men det är under de senaste 25 åren som en stor utveckling har skett. På Mallorca finns idag över 80 bodegor och fler än 500 vinmärken. Vingårdarna finns spridda över nästan hela ön och det finns en stor variation av vin. Söta viner, mousserande viner, rosé, vita samt röda viner produceras.

Det finns två ursprungsbeteckningar (Denominación de Origen); DO Pla i Llevant och DO Binissalem. DO Pla i Llevant täcker centrala och östra delar av ön och fick sin DO klassificiering 1999. Medan Binissalem regionen, i hjärtat av ön, mottog sin DO beteckning redan 1990. När en vinproducent ingår i en DO, måste den uppfylla vissa krav när det gäller druvsorter, ursprung och kvalitetskontroll.

Förutom vingårdarna som tillhör DO, så finns det också ett flertal andra duktiga vinodlare på ön som arbetar hårt för att producera kvalitetsviner. Dessa tillhör de som kallas lantvin (vi de la terra) och är grupperade under två beteckningar: Vi de la Terra Mallorca och Vi de la Serra de Tramuntana-Costa Nord.

Besöka en vingård på Mallorca

Vinturism blir en alltmer en populär semesteraktivitet. Att besöka en vingård har blivit närmast obligatoriskt på utlandssemestern, speciellt om man befinner sig i södra Europa.

Men hur går man tillväga och vilken vingård ska man besöka? Till att börja med så behöver man inte alls vara vinkunnig för att besöka en vingård. Det är snarare därför man åker dit, för att lära sig något eller mer. Viktigt att man ställer frågor för att få den bästa vinupplevelsen och personalen brukar bli glada av att ha intresserade gäster på besök.

Hur gör man inför ett besök? Att vara spontan och kika en på en vingård oannonserat kan vara spännande, men funkar inte alltid. Under lågsäsong kan öppettiderna variera och under högsäsong kan de istället vara fullbokat. Många vingårdar på Mallorca tar emot besökare och flera har dagliga turer om det finns förbokade besök. Men man bör alltid ringa eller maila och berätta att man kommer.

Vilken vingård man ska besöka? Denna frågan är lite svårare att svara på. Med mer än 80 vingårdar på Mallorca så finns det en hel del att välja på. Litet, exklusivt eller modernt, storskaligt. Ja, det är ju helt upp till var och än vad man gillar.

Mallorcaguide.se tipsar om våra utvalda vingårdar:

Bodega Miquel Oliver i Petra

 • 100 år i branschen och värnar om det förflutna
 • använder inte växtbekämpningsmedel
 • två byggnader, en gammal och en modernt
 • erbjuder guidade rundturer, tapas och vinprovning

LÄS MER OM MIQUEL OLIVER HÄR!

Bodega Biniagual i Binissalem

 • Familjeföretag i den historiska byn Biniagual
 • självförsörjande lantbruksgård med får, spannmål, oliver, citrusträd
 • använder inte kemikalier, manuell arbetskraft är nyckeln till kvalitetsvin
 • erbjuder guidade rundturer, provsmakning av lokala produkter och vinprovning

LÄS MER OM BODEGA BINIAGUAL HÄR!

Bodega Son Juliana i Santa Eugenia

 • ny vingård som öppnade upp sina dörrar den 24 april 2019
 • gården tillämpar naturliga odlingsmetoder, inklusive sättet att tillverka och åldra vinerna
 • energin som används för bearbetning av vinerna kommer främst från solenergi och vindkraft
 • erbjuder guidade rundturer och vinprovning

LÄS MER OM BODEGA SON JULIANA HÄR!