Mallorca karta

Vem drömmer inte om att bo på en plats där solen alltid skiner, med stränder i alla riktningar och där uteserveringarna har öppet året runt. Men varför bara drömma? Att flytta till Mallorca är faktiskt inte så komplicerat. Här ger vi dig tips på hur man går tillväga för att ta steget och flytta till drömmarnas ö!

Idag byter fler och fler livsstil och flyttar utomlands och Mallorca lockar fler och fler unga familjer. Men det är viktigt att inte basera ditt beslut på en bra semesterresa, utan utforska olika områden och besök Mallorca olika tider på året. Prata med personer som har flyttat hit, och om du planerar att arbeta, se till att kolla av marknaden då arbetslösheten är hög på Mallorca och lönerna generellt mycket lägre än Sverige.

När du letar boende, var inte för blyg för att fråga säljaren om allt, som ”var får du din gas påfylld, kan du rekommendera trädgård-, poolrengöringsföretag mm.” Be dem att lämna nödnummer för gas, telefon, el och vatten och kanske till och med hjälpa till att introducera dig till dina grannar.

Är du redo att flytta till Mallorca?

Oavsett om du väljer att flytta till Mallorca permanent eller på deltid, så är det första du behöver göra att skaffa dig ett NIE-nummer.

1. NIE NUMMER

Att få någonting gjort på Mallorca utan ett NIE-nummer (Numbers de Identificación de Extranjero) är omöjligt. NIE är din spanska skattekontoreferens som identifierar dig som utländsk medborgare. Så gör det här till den första uppgiften för att organisera din flytt till Mallorca. Du behöver exempelvis ett NIE-nummer för att studera, arbeta eller starta ett företag, hyra en lägenhet, ansöka om lån, köpa sälja eller försäkra en fastighet, köpa ett fordon, ansöka om körkort. Motsvarande NIE för spanjorer heter NIF (Número de Identificación Fiscal).

Så hur skaffar man ett NIE-nummer?
Fyll i formulär EX-15, ansökningsformuläret du behöver heter alltså EX – 15 Solicitud de Numero de Identidad de Extranjero NIE. Formuläret kan du fylla i via  Spanska Ambassaden i Stockholm.

Förbered alla nödvändiga dokument
När du ansöker om NIE så behöver du presenter flera dokument och kopior av dokumenten. Se till att du har dem alla redo när du går till mötet, det kan vara svårt att få kopior där.
Du kan med fördel ta hjälp av en sk. ”Gestor” som bl.a. hjälper till med administrativa frågor. Vi rekommenderar Reese Consult där du kan få hjälp på Svenska.

Checklista för NIE ansökan:

  • Ifyllt EX-15 formulär
  • Pass och kopia av alla sidor
  • Spansk adress
  • Två senaste passfotona
  • Dokument eller anledningen till att du behöver ett spanska NIE-nummer
  • Pengar att betala den obligatoriska avgiften
  • Icke EU-medborgare behöver ytterligare bevis på laglig inresa i Spanien, samt bevis på varför du vill få ditt NIE (dvs. arbetskontrakt)

Ta dig till ditt bokade möte på: Oficina de Extranjería
Adressen till Oficina de Extranjeria är:
Poligono Levante, C / Ciudad de Querétaro s / n, 07006 Palma de Mallorca
Öppettider: Från måndag till fredag ​​09:00-14:00
Tidsbokning måste göras online.

Betala NIE-avgiften
Innan du faktiskt tilldelas ditt NIE-nummer måste du betala ca 10€. Du kan få denna betalningsblankett när du går till Oficina de Extranjería, men du måste gå till banken för att betala den. Ta blanketten till banken, men inte vilken bank som helst. För varje dag i veckan finns det olika banker ansvariga för detta. Så var noga med att fråga på kontoret vilken bank som gäller och vilka tider den är öppen. Ofta accepterar bankerna endast kontantbetalning. När du har varit hos banken, ska du återvända till Oficina de Extranjeria och ställa dig i kö igen för att få ditt NIE-certifikat.

2. LETA BOSTAD

Nu är du redo att ta nästa steg. Hitta ett ställe att bo!
Hitta rätt mäklar agent som hjälper dig. Det är ingen brist på fastighetsmäklare på Mallorca, tvärt om så fullkommligt vimlar det av dem. Men en fastighetsaffär måste grundas i förtroende, så välj därför någon som talar ett språk som du förstår och som förstår ditt behov. Någon med erfarenhet och lokal kunskap som kan guida dig runt i jungeln av lägenheter. Allt handlar om att hitta rätt objekt för dig, som har ett kontaktnät med tjänster av beprövad kvalitet.
Vi rekommenderar Mallorcafastigheter som har lång erfarenhet i branschen, och speciellt mot den skandinaviska marknaden och samarbetar med en utvald grupp av välrenommerade byggfirmor, försäljningsfirmor och andra fastighetsmäklare på Mallorca.

Hyr eller köp?
Om du inte hittar någonstans du vill köpa, skynda inte in i någon olämpligt affär, utan överväga istället alternativet att hyra. Det är också ett bra alternativ för personer som inte kan bestämma sig. Finca på landet eller lägenhet i city. Varför inte prova dem båda och se vilken ni gillar bäst! Många hyr först för att ”prova på” denna nya mallorkinska livsstilen innan de köper, andra har köpt en verksamhet och är kanske inte redo att investera i ett hem än. Flera hyr på lång sikt eftersom de vill ha ett mer permanent hemvist på ön som de kan besöka på ett infall. Oavsett orsakerna, så finns det gott om fastigheter – det är bara att hitta rätt.

Måste man använda en advokat när du köper bostad i Spanien?
Det är inte ett måste, men det är viktigt att få experthjälp av en advokat för att verkligen se till allt går rätt till under köpprocessen. Du behöver en oberoende advokat som är insatt i den spanska lagen. Din advokat kommer att representera dina rättsliga intressen under hela köpet och även efter. Advokaten kommer att ha kontakt med din mäklare för att säkerställa att hela inköpsprocessen går smidigt. Advokaten skriver köpekontraktet, ansöker om NIE-nummer, hanterar betalningen av handpenningen och följer med dig till notarien för det slutgiltiga köpet av bostaden. Du får information om skatter både under och efter ditt inköp. Framför allt kommer hon/han att se till att du får en bostad som verkligen är din enligt lag och att den är i sin ordning. Kostnaderna för en advokat är ca 1% av köpeskillingen. Det finns flera utmärkta advokatfirmor på ön med flerspråkig personal som kan hjälpa dig.
Vi rekommenderar att du vänder dig till Svenska konsulatet i Palma de Mallorca.

Vad är kostnaden för att köpa en fastighet i Spanien?
Det är mycket viktigt att ta med inköpskostnaderna i sina beräkningar. Det är extra kostnader som betalas av dig köparen och består av bland annat överföringsskatt, advokat, notarie- och registreringsavgifter mm. Kostnaderna ligger på ca 10-13 procent av köpeskillingen för att ge dig en ungefärlig uppgift.

Om du är intresserad av att finansiera din fastighet, kan du få hjälp från en spansk bank. Spanska banker är i allmänhet okomplicerade och snabba när det gäller bolån. På Mallorca är de vana att hantera bolån för utländska kunder.

Vill du köpa hus eller lägenhet på Mallorca?

Att köpa fastigheter utomlands kan ibland vara komplicerat och du bör vara medveten om att processen kan skilja sig väsentligt från Sverige.

3. ÖPPNA ETT BANKKONTO

Om du bor i Spanien blir det enklare att göra och ta emot betalningar när du öppnar ett spansk bankkonto, speciellt om du inte har betalkort eller kreditkort. Du kommer att behöva ett bankkonto på ön för att betala av dina bekvämligheter såsom el, vatten, internet och lokala skatter. På Mallorca finns såklart flera bra banker att välja mellan.

Banker i Spanien
Spanien har över 170 finansiella institutioner, varav de flesta står för daglig användning (betalar räkningar, tar emot löner och så vidare). Dessa är uppdelade i två typer: cajas och bancos. Bancos är, liksom de flesta banker i andra länder, privatägda eller aktiebolag och är mer benägna att vara nationella kedjor. Cajas är statligt ägda, och är ofta mycket lokala. Vissa har bara några kontor medan andra spridits över ett stort område. Det kan vara svårt att välja en caja innan du anländer till Spanien, eftersom det enklaste sättet att hitta en är att leta efter kontor i din närhet.
Stora banker inkluderar: ING Direct, Banco Sabadell, Banco Popular, Santander, BBVA och La Caixa mfl.

Bankavgifter i Spanien
De flesta banker tar ut en årlig avgift för administration av ett löpande konto (cuenta corriente). Detta är vanligtvis 15-30 euro. Det finns ofta extra avgifter för kredit (tarjeta de crédito) och debitkort (tarjeta de débito). Förvänta dig att även betala ett antal små avgifter, till exempel avgifter på 0,50-3 euro för uttag från bankernas bankomater. Det är möjligt att undvika många av dessa avgifter. Ett lönecheckkonto (cuenta nómina) har vanligtvis lägre avgifter, men måste vara det konto som din lön går in på. Specialerbjudanden som finns tillgängliga vid skrivetiden inkluderar gratis kredit- och betalkort med ett avgiftsfritt lönekonto. Studenter, ungdomar (30 år eller under) och personer över 55 år kan också få rabatt.

Vad krävs för att öppna ett bankkonto i Spanien?
Det är bästa är att besöka banken personligen och begära ett konto. Banker är oftast bara öppna under dagen fram till tidig eftermiddag. Alla har inte engelsktalande personal, så boka antingen ett möte speciellt med en engelsktalande om möjligt, eller ta med en översättare (vän som talar flytande spanska). Konton öppnas vanligtvis nästan omedelbart (inom 1-5 dagar) med dokumentation, checkböcker och kreditkort som skickas inom två veckor.
Du måste normalt ge följande; bevis på identitet (t.ex. pass), utlännings identifikations-nummer och certifikat (nummer de identificación de extranjeros), bevis på adress, bevis på anställningsstatus (t.ex. studentkort, anställningskontrakt, arbetslöshetsdokument). Tänk på att dokument som inte finns tillgängliga på spanska kan behöva översättas officiellt och om de kommer från utlandet kan de behöva verifieras.

Kontanter, checkar och kort: hur betalar du i Spanien?
Kredit- och betalkort är vanliga i Spanien och de har chip- och PIN-teknik för användning av köp hos företag. Kontaktfri betalning är inte vanlig i Spanien, även om vissa banker nu erbjuder betalning via mobiltelefon. Många mindre företag har inte kortmaskiner eller föredrar att inte använda dem, så det är bäst att bära tillräckligt med pengar för att betala för en måltid, kollektivtrafik och andra små inköp. Räkningar kan betalas med check, eller via direkt debitering.

4. KÖRKORT – Hyra eller köpa bil

Tar du med dig din bil till Mallorca, så måste den bli officiellt registrerad på ön. Lagen säger att du endast har tillåtelse att köra med svenskregistrerad bil i 30 dagar. Vägskatt betalas en gång om året och bilar som är mer än fyra år gamla måste genomgå besiktning som kallas ITV (inspección técnica de vehículos). Det går enkelt att beställa tid för detta online. Tänk på att boka tid i god tid.
Med de nya kraven bör de svenskar som bor i Spanien och har svenskt körkort skriva in sig i det spanska förarregistret (Registro de conductores e Infractores). Sverige utfärdar inte något nytt körkort till svenskar medborgare som är residenta i Spanien, så vi rekommenderar att byta ut körkortet mot ett spanskt. Man kan annars riskera att få böter. Information om inskrivning samt byte till spanskt körkort finns på DGT:s webbplats (spanska trafikstyrelsen); www.dgt.es.

5. FLYTTA MED BARN – skolor och utbildning

Svenska Skolan på Mallorca är väldigt populär och har förnärvarande kö. Detsamma gäller de flesta internationella skolorna, så det är viktigat att du planerar din flytt till Mallorca i god tid. Kommunala skolor kan du söka till under förutsättning att du är skriven på Mallorca (residente). Kommunala skolor följer Spansk läroplan och undervisar delar av utbildningen på katalan. För de som söker en flerspråklig utbildning med en jämn fördelning mellan spanska och engelska finns Agora Portals som är den största privata skolan på Mallorca. Escola Global är mindre men erbjuder utbildning på två språk.
Några av de populäraste brittiska skolorna är: The AcademyKing Richard III, Queen’s College.

6. SJUKVÅRD – offentlig och privat

Mallorca generellt har ett väldigt bra sjukvårdssystem med korta väntetider och flera statliga och privata kliniker och sjukhus. Om du arbetar i Spanien har du rätt till seguridad social som ger dig rätt till fri sjukvård. Det du behöver göra är att ansöka om Tarjeta sanitaria, ansökan görs via din lokala vårdklinik. Du kan enkelt boka tid via www.ibsalut.es och väntetiden är ofta kort. Många väljer att ha privat sjukvårdsförsäkring. Juaneda är en populär och har svensktalande receptionister, tolkar, läkare, psykolog, naprapater m.m.

 

Texten uppdateras löpande efter input från våra läsare. Har du tips som du tror kan hjälpa inför en flytt till Mallorca? Kontakta oss via Facebook.