Torrent de Pareis – den perfekta orörda viken

Om du inte har upptäckt Sa Calobra på Mallorcas västkust, så ta dig tid för ett besök vid din nästa resa till Mallorca. Detta är verkligen en facinerande och vacker plats, vilket är anledningen till att det kommer dussintals bussar hit varje dag, även på vintern. Förutom hisnande berg och extrema slingrande vägar, finns en dold ravin och strandvik; Torrent de Pareis.

Resan till Sa Calobra är lika minnesvärd som bukten själv. En slingrande väg runt Puig Major störtar 800 meter ner på bara 12 kilometer, vänder 270 grader vid ett tillfälle för att slinga under sig själv. Om detta inte är nåt för dig, kan man även ta sig till Sa Calobra med båt från Port de Soller.

När du väl nått Sa Calobra, får du gå igenom 200 meter av gångtunnlar för att nå mynningen av ravinen Torrent de Pareis. Vattnets kraft har bildat ett brant dal med imponerande vertikala väggar som är mer än 200 meter höga. Den börjar mer än 3 kilometer upp i bergen och avslutas i en dramatiska klyfta och en liten stenstrand. Under sommarmånaderna när dalen inte är vattenfylld och dammarna är tomma, kan man vandra mellan klipporna, genom ravinen från byn Escorca. Detta kräver dock en viss fysisk kondition och erfarenhet vad gäller bergsvandring. Se mer beskrivning om denna vandring nedan.

För dig som vill ta dig till en lugnare plats, rekommenderas en tur till Cala Tuent, en annan liten vik med en sandstrand och en 13-tals kyrka, Ermita de Sant Llorenc, inte långt ifrån Sa Calobra. Här kan du förvänta dig en betydligt lugnare atmosfär, klart badvatten och unika vyer mot berget Puig Major. Om du inte tar med egen picnic finns det en bra restaurang, Es Vergeret, en bit ovanför stranden.

Torrent

Vandringen från Escorca ner till Torrent de Pareis

För att genomföra denna krävande vandring på mer eller mindre 5 kilometer längs en torkad ravin och över stenblock, så behöver du vara i mycket god fysisk form. Enligt uppgift är detta en av de mest fysiskt krävande promenaderna man kan göra på Mallorca.

Vandringen kan normalt göras från maj till oktober. Efter kraftigt regn bör man vänta 10 dagar innan man ger sig ut och det är viktigt att du är förberedd med ordenlig utrustning som bra vandringskängor och rep.

Vandringen startar i Escorca på nordvästra Mallorca och slutar i Sa Calobra vid kusten.
Vägen genom bergen är en fantastisk upplevelse med spektakulära vyer. Det startar med en brant väg er till en grönskande dal. Bergen formar sedan höga murar på båda sidor, och på många ställen får man klättra över stenblock stora som bilar. Vägen är inte helt tydlig, men det är inte heller så stor risk att gå vilse, bara att ta sig längs den uttorkade floden och klättra över och slingra sig emellan diverse hinder.

Denna vandring är verkligen ett äventyr, som kan resultera i lite skurbbsår och mycket ömma fötter. Det är mycket viktigt att packa matsäck och dryck, då det behövs fylla på energi både under och efter turen. Om du vill prova denna vandring så rekommenderar vi att ni hyr en guide.

Sa Calobra har en regelbunden ström av turistbåtar som stannar hela dagen, så det är relativt lätt att hoppa på en båt efter vandringen och njuta av en lugn sjöresa längs kusten till Port de Soller. Tiderna varierar beroende på säsong, så kontrollera båten scheman innan du ger dig ut.

Läs mer om Torrent de Pareis här: www.torrentdepareis.info