Booking.com
Booking.com
Booking.com

Salt på Mallorca

På sydöstra Mallorca kan man hitta några av de bästa badvikarna och här sträcker också den kända naturstranden Es Trenc ut sig med en 2 km lång gyllene strandremsa.

På denna delen av Mallorca finns också det viktigaste området för öns insamling av salt. Utanför Sa Rapita mellan staden Campos och Colonia Saint Jordi ligger salt tillverkningen Flor de sal des Trenc, endast ett stenkast från naturreservatet och stranden Es Trenc. Salt är den äldsta kryddan som finns och på denna plats har man hämtat salt ur havet i urminnes tider.

Syntetiska saltsjöar bildas genom att man pumpar havsvatten från Es Trenc. Omkring 15.000 ton salt skördas på Mallorca varje år och man kan se de väldiga saltpyramiderna som omger anläggningen. Dessa pyramider består av det enklare industrisaltet.

Men man har också under de senaste åren börjar börjat använda en ny teknik och ta tillvara på de speciella saltkristallerna som flyter upp till ytan likt blommor på vattnet. Dessa skummas försiktigt av för hand med stora ”saltskyfflar” och hälls i korgar som sedan breds ut för att torka i solen.

flordesal

Detta speciella havssalt är renare och har högre koncentrationer av magnesium, kalium, kalcium och mikronäringsämnen vilket är bra ur hälsosynpunkt. Mycket specifika meteorologiska förhållanden krävs för att detta aromatiska och mineralrika salt ska kristallisera sig vid havsytan. Förutsättningarna med mycket sol, en mjuk vind och låg luftfuktighet vid Es Trenc är perfekt.

Flor de Sal har också börjar att smaksätta sina havssalter. Du kan få havssalt smaksatt med växtbaserade kryddor som timjan eller rosmarin, eller med mer exotiska smaker som chili eller tryffel. Saltet finns att köpas i delikatessbutiker över hela Mallorca eller på Flor de Sal des trenc.