Booking.com
Booking.com
Booking.com

Olivolja på Mallorca

Historia
De första dokumentationerna av olivträd på Mallorca härrör från 1400-talet. Men olivodling på ön blev mer utbredd under 1500-talet. Träden som finns i bergskedjan Tramuntana har alltså överlevt genom århundraden och man brukar säga att 90% av Mallorcas olivträd har en genomsnittlig ålder av 500 år. Under perioden mellan 1600-1800-talet spelade Mallorcas olja en nyckelroll i öns ekonomi, både i öbornas kost, men även som en viktig produkt för handelsutbyte.

Odling
Odling av olivträd, produktion och konsumtionen av olivolja har en lång tradition på Mallorca. Områdena för olivträdsodlingar och själva produktionen av olivolja breder ut sig i alla kommuner på ön. Markens/jordens utmärkande egenskaper, den oregelbundna nederbörden samt olivträdens höga ålder ger upphov till en reducerad produktion av oliver som lämpar sig för produktion av kvalitetsolivolja.

Processen
Den olja som produceras på Mallorca och som har ursprungsbeteckningen Oli de Mallorca är den som kallas Extra Virgin Olivolja. Det är en olja med hög kvalitet och som utvinns ur oliver i perfekt skick. Processen att framställa olivolja på Mallorca följer än i dag den ursprungliga traditionella hantverksprocessen. Oliverna krossas i en olivpress, vätskan får sedan stå och separeras då i två skikt. Oljan lägger sig på ytan och vatten och krossrester sjunker till botten. För att utvinna en liter olja behövs cirka fem kilo frukt. Före buteljering kontrolleras olivoljan i ett laboratorium, som undersöker och intygar att surhetsgraden är rätt och att smaken och aromen är felfri.

Två typer av olja
Inom ursprungsbeteckningen och kvalitetsmärkningen ”Oli de Mallorca” ryms två olika typer av olja. Detta bestäms av i vilken mognadsgrad oliverna skördas och är en avgörande faktor för en rad egenskaper hos de olika typerna av olja. Den första typen är gjord av något omogna, fortfarande gröna oliver och beskrivs som fruktig och med en viss bitterhet och lite kryddig karaktär. Den andra typen görs huvudsakligen av mogna oliver. Dess främsta kännetecken är en sötma och mildhet.

Göra din egen olivolja

SonCatiu är ett företag som producerar olivolja och som varmt välkomnar dina egna oliver från trädgården. Hit skickar olivodlare sina oliver för att producera sin egen olivolja med egen logo/märke. Om man vill kan man besöka pressen efter tidsbokning och här finns också en mycket trevlig Pa amb oli restaurang. Hit kan man komma för frukost, lunch eller middag och bland annat få serverat den mallorkinska rätten Pa amb oli, som är ett bröd med tomat och olivolja (kan även bestå av ost, skinka mm).

Hemsida: http://www.soncatiu.com
Adress: Oliera Son Catiu, Carretera de Inca a Artá
Telefon: +34 971 940 227 (pressen), +34 971 874 602 (restaurangen)
Kommunikation: Bilväg ca 29 minuter. Direktbuss nummer 340 eller 390 från Plaza España, ca 45 minuter