Booking.com
Booking.com
Booking.com

Keramik på Mallorca

Mallorca har en lång tradition av att utöva konstverket krukmakeri och det går i arv i flera generationer. På mitten av 1800-talet började enkla verkstäder sakta byggas upp, med enkla ugnar och en drejskiva.

I de nuvarande anläggningarna finns mycket mer utrymme och bättre ugnar, men många har fortfarande bevara delar av de gamla verkstäderna och integrerat den i arbetsmiljön, för att bevara känslan i yrket.

I den lilla byn Portol på Mallorca görs mycket keramik. På Mallorca finns en speciell lera som används i en del av keramiken, denna blir sandbrun efter bränning. Ni kanske har sett de speciella figurerna “siurells” i rött, vitt och grönt som är populära souvenirer.

Terra Cuita i Porto får du direkt kontakt med hantverkaren utan mellanhänder. Utöver det som du kan hitta i deras utställningslokal, så tar de även beställningar och är öppna för att utforma kundanpassade produkter.

En annan krukmakare i Portol är Ceramica Sa Roca Llisa. Här kan du också specialbeställa produkter som dekorativa köksgeråd i brun eller vit lera.

keramikhus

Lera är inte bara en varm och genuin produkt, den har även många bra aspekter när det gäller att tillreda och förvara mat. Leran gör det möjligt för långsam tillagning, den avger den perfekta mängden fukt i varma miljöer och den avger inte någon giftigt avfall. De flesta lergods kan användas i mikrovågsugnar, på gasspisar, elektriska glashällar och kan diskas i diskmaskin.

Fira del Fang är en årlig keramikfestival som hålls i Marratxi, en ort som också är känd för sin keramik. Det är en populär festival som pågår i 9 dagar och som besöks av både lokalbefolkning och turister. På festivalen samlas keramiker och konstnärer från Mallorca och andra delar av Spanien för att visa upp sina lergods och andra verk. Man får även chansen att se hur de jobbar och självklart finns det även möjlighet att handla produkter.