RESA TILL MALLORCA

flyg

Resa med charterflyg eller reguljärflyg till Mallorca

Till Mallorca tar du dig snabbast och enklast med direktflyg. Det går gott om charterflyg direkt från Stockholm, Göteborg och Malmö till Mallorca under högsäsong. Det går även reguljärflyg med till exempel Norwegian, Ryan Air och SAS direkt från Sverige till Mallorca. Under högsommaren har flera svenska städer avgångar, vilket gör att man tar sig till Mallorca på mellan 3-4 timmar. Många andra flygbolag har också bra förbindelser, men då krävs det en mellanlandning.

Sök flyg direkt från respektive flygbolags hemsida:
SAS
Norwegian
Ryan Air
Air Berlin
Vueling
Iberia

Eller sök bland flera samlade flygbolag:
Flygresor.se
Skyscanner.se
Momondo.se

Mallorcas flygplats

Palma de Mallorca flygplats PMI (Palma Mallorca International) som också heter Son San Juan, är Mallorcas enda flygplats och en av Europas mest trafikerade. Den byggdes för att kunna ta emot 21 miljoner resenärer årligen, så ni behöver inte trängas här trots att det startar och landar ett plan i minuten under sommaren. Flygplatsen är inte bara stor, utan även välutrustad och har bland annat två VIP-lounger. Bagageutlämningen fungerar i regel snabbt och bra.

Flygplatsen är indelad i fyra moduler, Modul A, B, C och D. Modul A används främst för trafik till länder utanför Schengen, och är endast öppen under sommaren. Modul B är den minsta delen, och används endast av det spanska flygbolaget Air Nostrum. Modul C är den största delen, och har hand om flygtrafiken till och från länder inom Schengenområdet. Air Berlin är det flygbolag som har flest avgångar härifrån. Även Modul D används till stor del av Air Berlin för trafik inom Europa.

För att ta sig till och från flygplatsen kan man antingen åka lokalbuss, ta en taxi eller hyra en bil. Om du har förbokat transferbuss eller taxi, så väntar ofta din chaufför vid ankomsthallens ”meeting point”. När du hämtat dina väskor från rullbandet, går du ut genom dörrarna i modul C och där finns en informationsdisk och i taket hänger en skylt med ett stort ”i”.

På flygplatsen finns bland annat uttagsautomater, postkontor, en bank och flera restauranger, caféer och små butiker fördelade på fyra våningar.

Resa med taxi på Mallorca

Taxibilarna finns precis utanför flygplatsens ankomsthall, mitt emot parkeringen på första våningen, det är väl skyltat. Du kan välja att förboka taxi, då möter chauffören dig i ankomsthallen. Annars är det bara att gå ut till taxistoppet, det kan vara ganska lång kö under högsäsong, men det brukar ändå gå relativt snabbt att få sig en bil. Reser du med barn och önskar att få en bilbarnstol måste detta förbokas, då de flesta bilar inte har detta.

Flygplatsen ligger ca 8 km från Palma de Mallorca och med taxi tar det cirka 20 minuter. Ska man mer sydväst, så räkna på en halvtimmes taxiresa och oavsett destination, så tar det oftast inte mer än ca 1 timmes resa. Pris beror på hur många ni är, antal resväskor, och tid på dygnet. Se till att taxametern är på, så ska det inte vara några problem. För att ge lite cirkapriser, så kostar det med en vanlig taxibil (max 4 personer) ca 20€ in till Palma, ca 30-40€ till sydvästra delen av ön, ca 50-60€ till Soller och ska du upp till Alcudia ca 70€.

Resa med buss på Mallorca

Busshållplatsen ligger mittemot parkeringen, vid ankomsthallen på första våningen. Härifrån kan man ta sig med buss linje nummer 1 eller 21. Buss 1 går via motorvägen till Palma city, vilket tar ca 15 minuter. Bussen avgår ungefär var 20:e minut och går in till Plaça d’Espana, som är Mallorcas centralstation. Därifrån kan man enkelt ta sig vidare med buss eller tåg mot övriga resmål på ön. Buss 21 går ungefär var 30:e minut till Can Pastilla och Arenal på den sydöstra delen av Mallorca och stannar nära många populära hotell. Både Linje 1 och  21 går dagligen under hela året. Man betalar med kontanter på bussen, kom ihåg att de inte växlar höga valörer. Man kan också köpa ett 10-resors klippkort för att förenkla resandet och det blir också lite billigare. Dessa säljs bland annat i tidningsbutiker och kiosker.

Länk till information om de lokala bussarna i Palma de Mallorca: www.emtpalma.es
Länk till information om de lokala bussarna som går på hela Mallorca: www.tib.org

För att enkelt ta reda på när bussarna i Palma de Mallorca går, finns en riktigt bra app som heter EMT Palma som man kan ladda ner, se mer information här. Allt du behöver är numret på den busshållplatsen som du ska åka ifrån (vilket du kan hitta under information om lokalbussarna) så kan du få fram när nästa buss kommer att komma.

Hyra bil på Mallorca

Mallorcas storlek och landskap gör att ön är som gjord att upptäckas med bil. Det finns många uthyrningsföretag på ön, och de större företagen har kontor både på flygplatsen och även på andra ställen på ön. Några av företagen som hyr ut bilar på Mallorca är Hertz, Sixt, Europcar, Avis, OK rent a car, Centauro, Recordgo, Goldcar med flera.

Det smidigaste och oftast det billigaste sättet att hyra sin bil är genom att beställa på Internet. Detta bör man göra i god tid före avresa för att vara säker på att man får den bil som man vill ha. Det finns flera prisjämförelsesajter att använda sig av om man vill hitta den billigaste hyrbilen. Vi kan rekommendera hyrbilsföretaget www.holidayautos.se, där man kan boka flertalet av hyrbilar till ett bra pris.

Det är viktigt att man läser igenom avtalsvillkoren noga innan man hyr bilen, så man vet vad man betalar för och vilka regler som gäller. Det kan vara bra att jämföra villkoren från olika företag, och kolla upp vad deras försäkringar kostar och vad den täcker. De flesta hyrbilsföretag erbjuder en självriskförsäkring som täcker eventuella kostnader om något händer med bilen. Tar du inte den, måste du vara beredd att betala en deposition som säkerhet. Flera hyrbilsföretag lämnar ut sina bilar med full tank och lägger på en avgift för detta, man lämnar sedan tillbaka bilen utan att fylla tanken. För den som hyr en kortare period, kan det vara bättre att välja ett hyrbilsföretag där bilen lämnas tillbaka fulltankad.

Resa med färja till Mallorca

Att komma med färjan är det enda sättet att kunna ta med sig sin egen bil eller annat motorfordon till Mallorca. Hamnen i Palma är nära förbund med hamnarna i Barcelona, Valencia, Denia och Ibiza, med dagliga avgångar i båda riktningarna. Den genomsnittliga längden på resan från Spanien till Mallorca är ca fem timmar. De viktigaste nationella och provinsiella rederierna (Acciona, Balearia, Iscomar, Interilles) ansluter regelbundet med Palma.

Från hamnen i Alcúdia, på den nordöstra kusten av ön, kommunicerar Mallorca med ön Menorca. Resan tar ungefär en och en halv timme. Från Alcúdia och Cala Ratjada finns det färjor och sjöfartsförbindelser med Menorca, både med Ciutadella och med Mahón.

Reser du till Mallorca? Här kommer några tips:

Bodega Son Juliana

Bodega Son Juliana Bodega Son Juliana är en ny vingård som öppnade upp sina dörrar den 24 april 2019. Vingården ligger i Santa Eugenia, strax...

Finca Hotel Can Estades

Finca Hotel Can Estades Can Estades är ett romantiskt landsbygdshotell beläget på sydvästra Mallorca endast 1.5 km från den lilla mysiga byn Calvia och med magisk utsikt...
bodegas bordoy Mallorca

Vingårdar på Mallorca

Vingårdar på Mallorca Vin har odlats på Mallorca så långt bak i tiden som på romartiden men det är under de senaste 25 åren som...

Bodega Biniagual

Vingården Bodega Biniagual Vingården Biniagual är ett familjeföretag och en del av den lilla byn Binigual som består av 14 hus och ett kapell, samt...

Naprapat på Mallorca

Naprapat på Mallorca Vad är Naprapati? En naprapat diagnostiserar, behandlar och rehabiliterar smärttillstånd och funktionella besvär i rygg, leder och muskler, för att återställa den normala...

Fontsanta Hotel

Fontsanta Hotel Avkoppling vid naturstrand Fontsanta är ett 5-stjärnigt hotell beläget endast 3km från den idylliska natur-stranden Es Trenc på södra Mallorca. Hotellet har 37 mysiga...

Bodega Miquel Oliver

Vingården Miquel Oliver Efter 100 år i branschen är det ingen tvekan om att familjen som driver vingården Miquel Oliver har passionen för vin i...

La Paloma – Palma de Mallorca

Restaurang La Paloma Restaurangen La Paloma serverar tapas när de är som bäst. Den ligger i det kända restaurangområdet La Lonja mitt i Palma city. Den...