Valldemossa, Nordvästra Mallorca, Utflykt, Historia, kloster, Chopin
Utsikt mot Valldemossa

Valldemossa

Valldemossa är en av de vackraste byarna på Mallorca, högt belägen i bergskedjan Tramuntana. Närheten till Palma gör Valldemossa till ett perfekt kulturellt utflyktsmål över dagen. Byn ligger inramad av höga berg, djupa dalar och en grönskande natur.

Valldemossa ligger ca 25 kilometer norr om huvudstaden Palma. Från flygplatsen till Valldemossa tar det ca 30 minuter med taxi och det kostar runt 45 Euro, lite beroende på antalet resväskor, tid på dagen och naturligtvis antal passagerare.

Mysigare och mer pittoreskt än Valldemossa är svårt att hitta. Stengatorna är smala och slingriga, husen är byggda i ljus sten och överallt grönskar vackra träd och blommor. Valldemossa vimlar av mysiga caféer, gallerior och butiker. Traditionella bagerier finns också och de serverar lokala specialiteter som ”coca de patata”, en söt och spröd potatisbulle och till det dricks ofta kaffe eller tjock varm choklad.

Landmärket som attraherar tusentals turister årligen är klostret från 1200-talet och museet, som byggdes i den polska kompositören Frederic Chopins ära, efter att ha spenderat ett vinterhalvår där 1838-39 tillsammans med den franska författarinnan Amadine Aurore Dudevant, mer känd under författarpseudonymen George Sand. De bodde på klostret under en mycket kall och fuktig vinter. Chopin led av tuberkolos och var mycket sjuk under vistelsen. G. Sand skrev en bok om vistelsen på Mallorca som fortfarande säljs på orten, ”En vinter på Mallorca”.

I Valldemossa finns också en konstutställning med målningar av Picasso, Miro och Jui Ramis. Ett besök kan även göras till Mallorcas skyddshelgon Santa Catalinas barndomshem. Född 1531 som Catalina Thomas och hon blev senare en nunna i Palma och är känd för sin medmänsklighet.

Naturen runt Valldemossa består av oliv- och mandelträd som trängs på de branta klippväggarna och omgivningarna har förändrats mycket lite genom åren. Många utgår från Valldemossa för vandringar, cykling och klättring.

En dryg halvmil från byn Valldemossa finner ni Port de Valldemossa, med en liten hamn med några fiskebåtar och en restaurang. Passa även på att besöka den mysiga närliggande byn Deia.

Valldemossa

Comments are closed.