Soller, Sollertåget, utflykt, kultur, Nordvästra Mallorca
Sollertåget går genom torget i Soller.

Soller

I en lummig dal omgiven av apelsinträd finner man den mycket populära byn Soller. Hit kommer många dagsturister med det antika tåget från Palma och är en utgångspunkt för många vandrare och cyklister.

Soller ligger ca 30 kilometer norr om huvudstaden Palma och förutom det gamla tåget, så går det även bussar från Placa Espana. Från flygplatsen till Soller tar det ca 40 minuter med taxi och det kostar runt 55 Euro, lite beroende på antalet resväskor, tid på dagen och naturligtvis antal passagerare.

Mitt i Soller ligger ett gammalt torg med flera mysiga uteserveringar och tåget från Palma går precis förbi. Den imponerande kyrkan Sant Bartomeu byggdes på 1200-talet och ger karaktär till torget. Gamla stan är pittoresk med smala och trånga gator och här bor många bofasta.

På lördagar är det marknad och stan blommar upp av liv och rörelse. Folk kommer då från hela ön för att göra sina inköp och socialisera.

Soller har tre museum som är värda att besöka. Det naturvetenskapliga museet som ligger på vägen mot Palma, här finner ni information om Mallorcas fauna, flora och geologi samt en kollektion av fossiler. Den botaniska trädgården ligger i anslutning till museet och har en underbar kollektion av flora från Balearerna och Kanarieöarna. Museet Del Casal de Cultura rymms i ett gammal vackert hus och är fyllt med antiktivteter och reliker från det gamla Soller. Konstgalleriet Can Prunera är en mycket populärt och öppnades nyligen och har en permanent kollektion av moder konst och rymmer kända verk av Picasso, Miró, Matisse, Basquiat, Rusiñol, Magritte, Leger och Chillida.

Omgivningarnar runt Soller är ljuvligt vackra med höga bergstoppar, oliv- och apelsinodlingar. Soller är en perfekt utgångspunkt för att utforska Mallorca till fots, cykel och med bil. Det finns vandringsleder och smala hisnande bilvägar, som bjuder på tuffa uppförsbackar och som belöning härliga nedförsåkningar. Om ni ger er ut i naturen, tänk då på att markerna kan vara i privat ägo, och att det inte finns någon allemansrätt eller liknande på Mallorca.

Orten Port de Soller ligger bara nån kilometer ifrån Soller och har blivit en ort för sig själv. Många kombinerar ett besök till båda platserna under en heldagsutflykt. Från Soller tar man sig enklast till Port de Soller med den gamla spårvagnen som går regelbundet fram och tillbaka. I Port de Soller finns sandstränder, en livlig hamn och en ljuvlig strandpromenad kantad av restauranger, barer, caféer och butiker.

En närliggande by värt ett besök är Fornalutx, som har blivit framröstad till den vackraste byn i Spanien.


Visa större karta