Santanyi.

Santanyi är en liten medeltida muromgärdad stad ca 54 km sydöst om Palma och 10 km sydväst om Cala d’Or. Här finns ett bra utbud av kläd- och prylboutiquer. Det finns också många riktigt bra restauranger och caféer. Letar man runt bland gränderna finner man härliga uteserveringar med kreativa menyer, mysiga möbler och vissa med anslutande trädgårdar. Det är en mycket vacker liten stad som är väl värd en utflykt.

I Santanyi finns endast ett begärnsat antal hotell, bland annat det mysiga boutiquehotell S’Hotelet de Santanyi. Annars är de flesta fastigheter i Cala Santanyi privata hus. Vid ett besök kommer du upptäcka att byggnaderna i Santanyi ser lite fylligare ut, än i andra städer. Detta beror på att den lilla staden är källan till den gyllene sandsten, som används bland annat i katedralen och La Llotja mm. Sten från Santanyi bryts fortfarande idag.

Marknadsdagar i Santanyi

I Santanyi anordnas det en marknad varje onsdag och lördag mellan klockan 08:00-13:00. Mitten av denna vackra by fylls med marknadsstånd, som säljer lokal konst och hantverk, frukt och grönsaker. Vi anser att marknaden i Santanyi är en av de bättre marknaderna på Mallorca. Den är inte så stor om man jämför med många andra marknader, men det finns ett intressant urval och man kan hitta en hel del ovanliga produkter att ta med sig hem. Exempelvis lokalt tillverkade smycken, färgglada keramikskålar, korgar och väskor, och det finns också ett stort urval av lokala oliver.

Stranden & närområde

Den vackra stranden Cala Santanyi ligger i en vik mellan klippor och tallar. Sanden är finkornig och vattnet är grunt och kristallklart. Faciliteter inkluderar solstolar, parasoller, toaletter, duschar och en badvakt i tjänst under sommarmånaderna. Det finns även trampbåtar för uthyrning. På stranden finns ett par restauranger/barer och förfriskningar kan också köpas i en liten stormarknad i nära anslutning.

Santanyi är perfekt för en avkopplande semester, men du bör även utforska området kring staden. Det finns många fina badvikar bara några kilometer ifrån Santanyi, bland annat Calo des Moro, Cala S’Almunia, och den lilla stranden Cala Llombards. Om du går från Cala Llombards till Cala Santanyi kommer du att passera ”Es Pontas”, en spektakulär stenbro formation.

Naturparken Mondrago ligger bara några kilometer bort, med fantastiska vita sandstränder och vandringsleder i en naturlig miljö. Det finns också gott om cykelvägar som är relativt platta. Området har också flera vingårdar som du kan besöka för turer och provningar och det ligger en golfbana på väg till Cala d’Or. Trädgården Botanicus är en attraktion på väg till Ses Salines och här finns ett urval av kaktus, våtmarksväxter och inhemska arter för den som är intresserad.