Santa Ponsa

Santa Ponsa ligger ca 20 km sydväst om huvudstaden Palma, nära till två andra populära semester orter, Magaluf och Palma Nova. Från Santa Ponsa tar du dig enkelt in till Palma city med buss eller taxi. Med bil tar det ca 20 minuter via motorvägen. Från flygplatsen till Santa Ponsa tar det ca 30 minuter och taxi kostar runt 40 Euro, lite beroende på antalet resväskor, tid på dagen och naturligtvis antal passagerare.

Santa Ponsa ligger vackert belägen längst in i en djup havsvik och är en badort i typisk mallorkinsk stil. Det är en förhållandevis stor turistort, men den är trots det ganska lugn och avslappnad. Här finns en mysig marina och segelbåtshamn, en bred badstrand, en strandpromenad, ett stort utbud av restauranger och butiker. Nöjeslivet i Santa Ponsa är färgstrakt och det råder en avspänd och lättsam atmosfär.

Lugn djup vik och strand med härlig skugga

Den breda stranden i Santa Ponsa har finkornig sand. På strandens baksida finns många träd och palmer, vilka erbjuder en behaglig skugga, även för de många vackra gröna fåglar som orten är känd för. Eftersom stranden ligger flera hundra meter i en vik, är vattnet klart och oftast lugnt. Perfekt för dig som vill ta en längre simtur eller en trevlig familjetur i en trampbåt. Stranden i Santa Ponsa erbjuder de flesta kända typer av vattensport som jetski, kajak och traditionella trampbåtar. Från Santa Ponsa utgår även sportdykningsbåtar för dyk i det ljumma medelhavet. Under högsäsongen är stranden mycket välbesökt, men trots det finns det plats för alla. Kommer man i bil, finns en stor, gratis parkeringsplats tillgänglig, samt möjlighet att parkera på gatorna bakom stranden.

Restauranger och strandbarer

På själva stranden i Santa Ponsa ligger några få strandbarer, men på gatan som löper parallellt med stranden vimlar det av restauranger, caféer och barer. Det finns säkert över 100 matställen, så det finns något för alla smaker. På strandens sydliga ände ligger ett par restauranger något högre upp, och härifrån kan man njuta av den fina utsikten över bukten.

Det finns en lång tradition för britter att resa till Santa Ponsa och många restauranger och barer ägs av britter och serverar typisk brittisk mat. Santa Ponsa har även blivit mycket populär bland både irländska och skotska besökare, vilket också visar sig genom antalet irländska och skotska barer och restauranger som har öppnat under de senaste åren.

Barnvänliga hotell och aktiviteter

Hotellen ligger utspridda över hela orten. Eftersom många barnfamiljer väljer att resa till Santa Ponsa finns det ett stort utbud med hotell speciellt inriktade för barn. Det barnvänliga hotellet H10 Playas de Mallorca ligger precis intill stranden, och har barnpool och barnklubb.

Det finns många aktiviteter i närheten av Santa Ponsa. De mest populära är vattenlandet Western Water Park, Marineland med en populär delfinshow och Mallorcas största show; Pirates Adventure, med dans och akrobatik. De fina golfbanorna på Club de Golf Santa Ponsa ligger också mycket nära (ca 3 km).

Många som reser till Santa Ponsa har bokat en traditionell charter resa med flyg och hotell, men fler och fler väljer att ordna med sin resa på egen hand och bokar hyrbil för att kunna utforska ön på ett helt annat sätt. Då passar Santa Ponsa mycket bra som utgångspunkt.