C'an Pere Antoni Mallorca

Palma de Mallorca

Staden som har vuxit otroligt i popularitet de senaste åren. För många kommer det som en överraskning hur fin, sofistikerad, pittoresk och levande Palma verkligen är. Med sitt vackra läge längst in i Palmabukten, en gammal stad som sjuder av liv och med en underbar stadskärna och hamnpromenad, gör att man lätt förälskar sig i Palma. Ungefär hälften av Mallorcas befolkning bor i staden och här finner ni de bästa restaurangerna, butikerna och nattlivet Njut av rustika tapasrestauranger, trendiga caféer och vandra slingriga gator upp och ner i Gamla stan.

Palmas citykärna

De flesta som besöker Palma stannar i den inre ringen som utgör den gamla stan. Stora delar av detta område är bilfritt. De största affärsstråken finns vid Placa Major, Av. Jaume III och Passeig des Born, här finns de största spanska varumärkena representerade samt många internationella. I stan arrangeras många guidade turer och ni finner information om dess på turistbyråerna runt om i stan. Det går också en sightseeing buss, hop-on hop-off buss, runt Palma och den känns igen då det är en röd tvåvåningsbuss med öppet tak. Om ni inte vill gå till fots så går det att hyra cyklar, mopeder och segways, många uthyrare ligger på Paseo de Maritimo.

Stranden & hamnen

Det finns en strand i Palma city, strax öster om katedralen. Den ligger på gångavstånd från gamla stan, med en gång- och cykelväg som löper längsmed kusten söderut, hela vägen längs Palma de Mallorca till Arenal. Söker ni en lugnare strand fortsätt någon kilometer österut till den trendiga orten Portixol och Ciudad Jardin.

Den stora hamnen i Palma har nästan inte något slut och det är härifrån många båtturer utgår, och om ni har hyrt båt så finner ni oftast hamnplatsen centralt i Palma. De stora kryssningsfartygen lägger också till i hamnen och många är enorma i storlek.

Historia & kultur

Palmas historia lyser med sin närvaro var du än går i staden. Vänd näsan uppåt längsmed gatorna och beundra de gamla husen och dess vackra arkitektur. Landmärket för staden och mästerverket katedralen La Seu, är det nog ingen som kan undgå att se. Runt den ligger gamla stan och det arabiska kvarteret. Konstintresset är stort och ni finner många gallerior och utställningar runt om i staden. Konstmuseet Es Baluard med samtida konst ligger vid torget Placa Porta Santa Catalina i La Llonja. Museets café och restaurang är bara den värt ett besök då terrassen ligger på första parkett överblickandes hamnen och havet.

Restauranger & barer

Restaurang utbudet i Palma kan inte göra någon besviken. Här finns verkligen något för alla plånböcker och smaker. Två populära restaurangområden är La Llonja och Santa Catalina strax väster om katedralen. Men man kan hitta restauranger i nästan varje hörn, håll utkik, ibland är det bara liten dörr. Njut av läckra tapas, ugnsstekt lamm, fisk och skaldjur.

I Palma stannar man gärna ute lite längre, då kvällarna ofta är härligt varma. Palma sjuder även av liv på natten och det finns ett brett utbud av barer, bland annat i områdena La Llonja och Santa Catalina, exempelvis den svenskägda baren Havannah och det populära utestället Bar Cuba mitt emot. Längs hamnpromenaden Paseo Maritimo ligger också många barer. Här finns Titos, en av de största nattklubbarna på Mallorca. Musiken pumpas ut natten lång och dansgolven är fulla med partyga människor till gryningen. I Santa Catalina ligger också många barer, bland annat den svenskägda baren Havannah och det populära utestället Bar Cuba mitt emot.

Hotell i hjärtat av Palma

Hotellutbudet i centrala Palma är stort. Gamla medeltida palats har byggts om till pittoreska hotell, med mycket av det gamla bevarat. De flesta hotell i Palma är 4-stjärniga, men det går att finna allt från vandrarhem till 5-stjärnina lyxhotell. Under sommarmånaderna juni till augusti ligger priserna på boende i Palma högt, och Palmas gator fullkomligt myllrar av besökare. Vi rekommenderar därför att ni planerar in ert Palma besök under vår eller höst, då man kan få mycket mer för pengarna och inte behöver trängas på gatorna.