Fornalutx.

Den idylliska byn Fornalutx med mindre än 1000 invånare, är belägen i bergen ovanför Soller, på nordvästra Mallorca. Denna lilla by kallar sig den vackraste byn i Spanien och det är svårt att inte hålla med.

Till Fornalutx tar man sig enklast med bil och under turen färdas man på smala serpentinvägar, med spektakulära vyer. Man passerar också Mallorcas högsta berg, Puig Major. Den fantastiska naturen består av berg, citrus och olivlundar, kustnära utsikter och vackra byar.

Väl framme i byn möts man av vackra stenhus i varma kulörer, charmiga smala kullerstensgator och trappor, dekorerad keramik, gamla stenhus, frodiga blommande terrasser och trädgårdar. Den arkitektoniska och naturlandskapet är verkligen intressant och överraskande. Fornalutx har blivit utsedd till nationalmonument vilket har bidragit till att den har kunnat behålla sin charm.

Fornalutx har en liten lokal butik, men för mer omfattande shopping måste man upp på vägen till Soller, ca två kilometer bort. Det är en lätt promenad ner längs charmiga gränder och genom vackra citrusodlingar. Varje lördag förmiddag är det också marknad i Fornalutx, då väcks den lilla byn till liv.

Det finns ett antal restauranger med mysiga terraser i Fornalutx, härligt att bara luta sig tillbaka efter en dags vandring och njuta av utsikten. Fornalutx är en populär by bland vandrare tack vare de väl skyltade vandringsledern i området. Många cyklister använder också Fornalutx som bas, då det finns gott om utmanande landsvägscykling. Det finns flera bra, små hotell i byn, alla med stor charm och personlighet.

För dig som vill bada, ligger närmaste strand i Port de Soller några kilometer bort.