Den fantastiska byn Alcudia hittar man på norra delen av Mallorca. Alcudia delas egentligen in i tre delar:

Alcudia stad

Den ursprungliga delen, Alcudia stad, brukar uppfattas som något sömnig och den hittar man några kilometer inåt land. Alcudia stad är omringat av en stadsmur som kom till något senare efter morernas invasion, som var de som byggde upp staden Alcudia. Muren stod klar år 1362 och är välbevarad än idag. Området innanför stadsmurarna är känt för sina restauranger och tavernor, som visserligen inte är så stora, men som lägger fokus ligger på riktigt god och vällagad mat. Längs de underbara kullerstensgatorna finns också mysiga caféer och små butiker fyllda med alltifrån hantverk till mallorkinska delikatesser och viner. Den gamla staden är också känd för sin marknad som traditions enligt går av stapeln på tisdag och söndag förmiddag hela året om.

Port de Alcudia

Hamnstaden Port de Alcudia är den andra delen och det område som det mesta av turismen kretsar. Port de Alcudia är känt som barnfamiljsfavoriten nummer ett och hit kommer massor med familjer varje år för att njuta av en härlig badsemester. Flertalet researrangörer har stora hotellkomplex i Port de Alcudia speciellt anpassade för barnfamiljer med stora poolområden och en hel del med tillvalet All Inclusive. Tack vare den långa 14 kilometer långa sandstranden är orten utbredd och det är nästan enbart hamnen som känns levande under sommaren trots miljontals besökare årligen. Men Alcudia har även ett ganska stort utbud av barer, pubar och diskotek. Alcudias nattliv är koncentrerat till Puerto Alcudia och Playa de Alcudia. Det finns också ett bra utbud av restauranger trendiga klädbutiker, som Mango, Diesel, Benetton osv. De allra flesta hittar man i hamnområdet på den ena sidan av den långa strandpromenaden, och på den andra sidan finns mysiga små fiskebåtar och segelbåtar. Det är också här vid Puerto de Alcudia som den långa sandstranden börjar och det är just längs denna strand som den tredje delen av Alcudia ligger. Det är den allra nyaste delen, som fått namnet Playa de Alcudia.

Playa de Alcudia

Det som lockar de allra flesta turisterna till Alcudia är den 14 kilometer långgrunda stranden. Den består av vit och finkornig sand och vattnet är alldeles klart. På stranden har man allt som krävs för att en stranddag ska bli lyckad. Det finns solstolar, parasoller, strandbarer och lunchställen. För den mer aktiva finns det också en hel del vattensporter att välja mellan. Att den är barnvänlig säger sig självt, då den är väldigt långgrund och bred. Barnfamiljer rekommenderas att vara på den delen av stranden som ligger närmast Alcudia, då vattnet blir mindre långgrund ju längre österrut mot Can Picafort man kommer. Därefter kallas stranden Playa de Muro. Här blir stranden vackrare, mjukare, vitare och lugnare. Den blir också något smalare och lite mindre barnvänlig, med de något större vågorna som bildas här. Mindre befolkad och mer glest emellan hotellen gör den sig väldigt mycket bättre för vuxna än Alcudia stranden.

Alcudia tips!

Bästa tiden för ett besök till Alcudia stad är vår och höst, med ett något lugnare tempo och underbart väder. Restaurang utbudet är något bättre här än i Puerto de Alcudia, så ett kvällsbesök här sommartid är väl värt resan om ni bor i hamnen. Ett par små boutique hotell stoltserar också innanför murarna där hotell Cán Pere är värt ett besök, både att övernatta i eller bara för ett besök i den populära restaurangen.

Vill man äta gott i Port de Alcudia rekommenderar vi restaurangerna bakom huvudgatan eller ute på piren, där bland annat Bistro Mar är en gammal klassiker som serverar fantastisk Paella. Ifrån hamnen går också färjan om ni skulle vilja ge grannön Menorca en visit.

Något söder om Alcudia på motorvägen mot Palma de Mallorca hittar ni infarten till hotell Son Simo Vell. Här bor ni lantligt vackert på en finca med 8 rum omgärdad av 40 hektar mark. Livsnjutarställe!

Vill man ta sig in till Palma så avgår det bussar från Alcudia flera gånger om dagen.

Comments are closed.