I samband med sin praktikplats på salongen “Vacker” här på Mallorca passade gymnasieeleverna på att besöka Svenska skolan Mallorcas och dess nysatsning – Gymnasieskolan.

Gymnasieeleverna på Svenska skolan hade förberett ett varmt välkomnande för de aspirerande frisörerna och det blev en dag full av aktiviteter. Efter en presentation av skolan generellt och gymnasieskolan i synnerhet gick besökarna en rundvandring på skolan. För att själva få känna på hur utbildningen fungerar fick de vara med på en lektion i matematik. Eleverna på Svenska skolan läser alla sina individuellt anpassade gymnasieprogram men alla elever följer ett gemensamt schema. Skolan erbjuder fem högskoleförberedande program som ger samma behörighet som vilken annan gymnasieskola som helst. På grund av det, är det också möjligt att kombinera utbildningen här med något eller några år i Sverige.

Vidare var det dags för lunch och gästerna blev bjudna på vegetarisk mat och en stor salladsbuffé lagad av skolans kockar. Till efterrätt blev det smarriga pannkakor.

Under eftermiddagen ville eleverna på mellan- och högstadiet passa på att lära sig lite mer om yrken och om gymnasieutbildningar. Gästerna från Västervik genomförde informationspass rörande sin frisörutbildning och frisöryrket. Svenska skolan på Mallorca arbetar aktivt och genomgående med studie- och yrkesvägledning i alla årskurser. Syftet är att utveckla elevernas valkompetens och utveckla deras självkännedom för att de ska få så bra förutsättningar som möjligt att välja studie- och yrkesvägar senare i livet. I linje med detta arbete behöver eleverna få ta del av så mycket och varierande information som möjligt från olika yrkesgrupper och utbildningsvägar.

Vad sägs om en behandling på salong Vacker? Eller en fika på Palma Bread? Dessa var priserna som eleverna hade chans att vinna i den tipspromenad som handlade om Mallorca och Västervik, de två gymnasie gruppernas olika hemorter. Två och två fick de upptäcka natursköna Bellverparken samtidigt som de klurade på frågorna.

De lyckliga vinnarna blev Hanna från Västerviks gymnasium och Tuva från Svenska skolans gymnasium.