Malaga strand

Maria Grip, som driver TravelGrip.se, har besökt 44 av världens länder, hon har genomfört flera Spanienresor men har ännu inte prickat av Mallorca. Maria har bott i Málaga i södra Spanien, en stad som svenskarna i allra högsta grad känner till men kanske inte utforskar på sin väg till sol och badorterna Marbella och Puerto Banús.

Trots många Spanienresor har jag ännu inte besök någon av öarna utanför Spanien men på min ”bucketlist” finns Mallorca, Ibiza och Kanarieöarna kvar. Särskilt nyfiken är jag på Palma de Mallorca som sägs vara en underbar storstad.

Spanien är för övrigt perfekt för roadtrip, det är fina vägar och ett enkelt vägnät att följa över hela fastlandet. Landskapen skiftar med berg och dal och de olika regionernas språk är utmärkande och fascinerande. I stort sett alla invånare kan Castellano (klassisk spanska) men lokalt i vissa regioner pratas baskiska, katalanska och galiciska.

Spanska favoriter

Bäst tapas finns i kuststaden San Sebastián / Donostia i Baskien, norra delen av landet nära Frankrikes gräns. På barerna äter man pintxos vilket betyder att matbiten sitter i en tandpetare.
Den mest spektakulära vyn får man i bergsorten Ronda i Andalucia, stadens broar är byggda över bergsklyftor och är imponerande att skåda.
Skönaste staden är Barcelona som har en fin citystrand, bra matställen och ett härligt uteliv.
Vackraste byggnaden är palatset Alhambra i Granada, lämningar från morerna som byggde detta med tillhörande fort under 1250 – 1300-talet.
Bästa klimatet är i Costa del Sol med Málaga som största ort, en av Europas sydligaste platser.

Maria Grips övriga tips om Spanien finns på TravelGrip.se

alhambra-spanien-granada-travelgrip Alhambra i Granada