PALMA DE MALLORCA

Palma, huvudstad i Balearerna, är en blandning av kultur, storstad och medelhavscharm. Den sofistikerade hamnstaden med ca 330 000 invånare är hem till ungefär hälften av alla boende på Mallorca. En bred ringboulevard separerar den övre staden (Dalt Vila de), nedre staden (Vila de Baix) och den äldsta delen av Sa Portella runt katedralen, från varandra. Här finns labyrinter av små gränder och sidogator som inbjuder till att promenera och utforska. Det finns ett stort utbud av butiker och restauranger med kulinariska läckerheter för alla smaker. Palma är också ett kulturellt centrum och därför även hem för otaliga museer, utställningar och gallerier. Stadens palats, torg och kyrkor är ett potpurri av stora arkitektoniska stilar och i varje hörn kommer du att upptäcka nya sevärdheter.

Det är en blandning av faktorer som påverkat den växande efterfrågan i Palma från utländska fastighetsinvesterare; kosmopolitiska stil, enkel åtkomst från hela Europa, hög
levnadsstandard och säkerhet.

Det är främst tyska (65%), men också i lika delar (10%) brittiska, skandinaviska och schweiziska köpare, som investerar i en bostad Palma. De flesta (80%) använder sin nya bostad som ett andra hem, medans restaerande 20% blir permanent boende.

De mest populära områdena bland utländska fastighetsinvesterare är Gamla stan, och Portixol som ligger i utkanten och precis intill havet. Redan strax under € 200.000 hittar man små loft i Palmas gamla stad. Ståtliga villor i utkanten börjar på ca 1 miljon €.

SON VIDA

När man talar om områden i Palmas omgivning nämns särskilt det glamorösa Son Vida. Ett lugnt område byggt på flera kullar endast 10 minuter utanför staden. Från Son Vida har man utsikt över Palmabukten, närhet till tre golfbanor (Golf Son Vida Golf, Son Muntaner och Son Quint Golf), två lyxhotell och 24-timmars bevakning. Internationella skolor, lyxiga marinor och restauranger ligger bara några minuter bort.

I likhet med Palma, kommer fastighetsköpare till Son Vida främst från Tyskland (60%) och lika delar av England, Schweiz, Österrike och Skandinavien. Här investerar man i lika andelar hus som lägenheter och majoritet (75%) använder sitt boende som ett andra hem.

Runt golfbanan Son Vida kan man hitta lyxiga lägenhetskomplex. Det genomsnittliga priset för en 2-rumslägenhet är € 650.000. Villor med större tomter ligger främst i de äldre delarna. Den nyare delen av Son Vida erbjuder en fantastisk utsikt över bukten i Palma de Mallorca.
Priserna för villor varierar kraftigt beroende på läge och ligger mellan ca 2 miljoner € för en fyra sovrums villa och 15 miljoner € för lyxfastighet i herrgårdsstil. Fastighetspriserna i Son Vida har
varit stabila under flera år.

Hitta: Fastigheter i Son Vida

MALLORCAS VÄSTKUST

Mallorcas västkust anses vara den vackraste delen av ön, kantad av Tramuntana bergens höga toppar, och med karga, branta klippor som störtar ner i havet och bildar pittoreska ”calas” vikar. Bergskedjan genomkorsas endast av ett fåtal slingrande vägar och är ett paradis för naturälskare, vandrare och cyklister.

Utländska fastighetsinvesterare som framför allt söker lugnet och naturen, dras till detta område och populära städerna Puerto de Soller, Soller, Deia och Valldemossa. Dessa kommer till ca 30% från Storbritannien, 25% från Skandinavien och 20% från Tyskland. Även schweiziska och franska bostadsletare har fattat tycke för dessa områden och de flesta som investerar här använder egendomen som ett andra hem.

Det genomsnittliga priset för en modern villa med 4 sovrum och havsutsikt är € 1.8 miljoner. Utan havsutsikt kan ett likvärdigt hus fås för ca € 900.000. För en typisk finca på landsbygden med tre sovrum, betalar man € 1.45 miljoner. Ett byhus med 3 sovrum i Soller, Fornalutx eller Valldemossa kostar € 400.000. För dig som föredrar en modern lägenhet med 2 sovrum och havsutsikt ligger dessa på cirka € 400.000.

SYDVÄSTRA MALLORCA – Puerto Portals, Bendinat, Costa den Blanes och Illetas

Den lyxiga marinan Puerto Portals är mer än bara en plats för ca 670 fartyg. Här finns omkring 90 företag baserade, bland dessa; mäklare (inkluderat Kühn & Partner i Puerto Portals), restauranger, juvelerare, märkesbutiker och lyxiga strandklubbar. I bergen högt över Puerto Portals ligger den lyxiga stadsdelen Costa den Blanes med sina ståtliga villor och spektakulär utsikt över sydvästra Mallorca. Fortsätter man mot Palma, finner man staden Bendinat med den populära golfbanan Real Golf Bendinat. Förutom villor Bendinat finns också lyxiga lägenhetskomplex i en gammal och ny stadsdel. Bendinat övergår i området Illetas med vackra små stränder och lägenhetskomplex vid havet.

Den sydvästra kusten, Puerto Portals, Bendinat och Illetas är av särskilt intresse för fastighetsinvesterare från Tyskland, Österrike och Schweiz. Där ca 80% investerar i ett andra hem, och 70% föredrar lägenhet. Endast 25% av investerar i en villa.

Priset för en villa med fyra sovrum och havsutsikt ligger i denna region på 3 miljoner €. Ett jämförbart hus utan havsutsikt kan köpas för 1.5 miljoner €. En två-rumslägenhet med utsikt ligger på € 650.000, och utan utsikt 400.000 €.

 

Hitta: Fastigheter i Bendinat

SYDVÄSTRA MALLORCA – Santa Ponsa

Santa Ponsa, ca 15 minuters bilresa från Palma, är inte bara en populär turistort. I den nya stadsdelen, den så kallade Nova Santa Ponsa kommer sofistikerade fastighetsinvesterare. Här finns också den populära Santa Ponsa Country Club och de två golfbanorna Golf Santa Ponsa I och II. Endast ett stenkast bort ligger den lyxiga hamnen Port Adriano som byggdes för bara 3 år sedan. I hjärtat av marinan, som är designad av den franska industridesignern Philippe Starck, ligger ett köpcentrum. Här finns allt man kan önska sig inkluderat fastighetsmäklare, modebutiker, restauranger och kaféer. Plats men skapades i Port Adriano särskilt för de stora fartygen. Med ett landningsområdet på 25.000 kvadratmeter, kan totalt 82 segel- och motorbåtar mellan 20 och 80 meter i längd förtöja här. På sommaren, är även megayachter upp till 100 meter i längd, välkomna till hamninloppet.

Detta område attraherar köpare från Tyskland som är dominerande, men det finns även schweizare, britter och skandinaver i Santa Ponsa. De flesta söker en egendom för ett andra hem.

Priset för en villa med fyra sovrum och havsutsikt ligger i Nova Santa Ponsa på 2 miljoner €. En två-rumslägenhet med utsikt ligger i genomsnitt på € 400.000. Den som letar efter en billigare bostad kan finna detta runt hamnen i Santa Ponsa. Här finns mindre lägenheter för drygt € 200.000. Även runt golfbanorna finns ett utbud av lägenheter och radhus med priser runt € 300.000.

Hitta: Fastigheter i Santa Ponsa

SYDVÄSTRA MALLORCA – Puerto de Andratx

På sydvästra Mallorca, cirka 30 minuters bilresa från Palma, ligger det fashionabla Puerto de Andratx. I staden finns en blandning av lyxvillor, pittoreska gamla fiskarhus, eleganta yachter, high-
end butiker och några av Mallorcas bästa restauranger och kaféer. Puerto de Andratx är ett av de mest eftertraktade områdena på Mallorca och även i europeisk jämförelse, ligger fastighetspriserna i Puerto de Andratx i det övre intervallet (11:e plats). Den populära Golf de Andratx ligger i Camp de Mar, endast 3 km från hamnen.

Puerto de Andratx var under många år det mest föredragna område för tyska husköpare, som fortfarande står för merparten, men fler och fler skandinaver och britter har även hittat hit. Det investeras i lika delar villor som lägenheter, och många har havsutsikt, eftersom mertalet köpare utnyttjar sitt boende som ett andra hem.

För en glamorös villa med fantastisk utsikt får man i genomsnitt betala 5.000.000 € och upp till mer än 15 miljoner €. En modern lägenhet med havsutsikt kan fås för 700.000 €. Billigare fastigheter kan hittas i inlandet, runt Andratx och S’Arraco. Tack vare det otroliga läget, är fastighetspriserna i Puerto de Andratx stabila.

NORRA MALLORCA – Pollensa och Alcudia

Det är de långa sandstränderna, de perfekta förhållanden för vattensporter och en bra mix av turism och tradition som lockar fastigheter köpare till norra Mallorca och städerna Pollensa och Alcudia.

Alcudia, var Mallorcas huvudstad under den romerska ockupationen, vilket man kan se av stadend rika historia. Bakom den välbevarade stadsmuren ligger den pittoreska gamla staden med sina kullerstensgator, små kaféer, butiker och delikatessaffärer. Endast en kort bilresa bort finns en av Europas bästa golfbanor: Golf de Alcanada, som med sina 18 hål erbjudanden fantastisk havsutsikt över bukten i Alcudia. Den närliggande Pollensa bukten är ett mecka för vattensports entusiaster. Här finns det alltid perfekta förhållanden för att ge sig ut på en bräda, segelbåt eller kiteflygning. Från Pollonesa börjar den populära kustvägen upp mot Cap Formentor, den nordligaste punkten på ön, som kännetecknas av en fyr på klipporna.

Den norra delen av Mallorca är populär för den tyska fastighetsinvesteraren (50%), men även brittiska investerare (30%) finner sitt drömhus här. Särskilt eftertraktade är den typiska fincan (40%), ofta vackert renoverad på stora tomter och kostar i genomsnitt 1,5 miljoner €. Tätt följt i fråga om popularitet fär husköpare är villor, från moderna hus med fantastisk havsutsikt till traditionella hus i lugna bostadsområden. För en sådan fastighet med 4 sovrum och havsutsikt ligger priset på 1,85 miljoner €. Utan havsutsikt ca € 500.000 mindre. En mindra andel investerare är intresserade i lägenheter med 2 sovrum för mellan € 300.000 och € 500.000 (med utsikt). Bostadsområden på norra Mallorca inkluderar Pollensas Gamla stad, Almadrava, Pinewalk, Bonaire, Alcanada, La Font och Playa de Muro.

Om Kühn & Partner
En erfaren fastighetsmäklare som Kühn & Partner stöder sina kunder från inköp (inkluderat jurisk- och skattehjälp) till service efter försäljningen. Det internationella teamet garanterar stöd och hjälp på flera språk.
Kühn & Partner är en av pionjärerna på fastighetsmarknaden på Mallorca och Ibiza. Sedan 29 år tillbaka så erbjuder det tyska företaget högkvalitativa fastigheter på de vackraste platserna på ön. Särskilt fokus ligger på exklusiva fastigheter som utmärker sig genom det perfekta läget, moderna faciliteter och hög byggkvalitet.

Läs mer om Kühn & Partner och se deras omfattande portfölj av högkvalitativa fastigheter på Mallorca här: www.kuhn-partner.com