Lokala produkter på Mallorca

Mallorca har flertalet lokalt tillverkade produkter som många anser vara av världsklass. Den blomstrande lokala vinindustrin är ett bra exempel, med mer än 60 bodegor runt om på ön. En enorm förbättring i kvalitet har skett under de senaste tio åren och det finns nu en stark export marknad runt om i Europa. Majorica pärlor är en annan eftertraktad handelsvara och deras berömmelse sträcker sig globalt. Sedan har vi skor, Tony Moras cowboystövlar bärs av kändisar och det kända skomärket Camper har över 80 butiker världen över.

Men vi får inte glömma bort de mindre kända produterna, som genom lång tradition och många generationer tillverkats/producerats. Livsmedel som havssalt, mandlar, oliver, apelsiner och citroner skördas lokalt. Värt att nämnas är också hantverk som keramik, glas och vävda korgar. På Mallorca finns också en tradition av jordbruk, och man föder upp lamm, grisar och boskap.

Keramik på Mallorca

Mallorca har en lång tradition av att utöva konstverket krukmakeri och det går i arv i flera generationer. På mitten av 1800-talet började enkla verkstäder sakta byggas upp, med enkla ugnar och en drejskiva. I de nuvarande anläggningarna finns mycket mer utrymme och bättre ugnar, men många har fortfarande bevara delar av de gamla verkstäderna och integrerat den i arbetsmiljön, för att bevara känslan i yrket.

I den lilla byn Portol på Mallorca görs mycket keramik. På Mallorca finns en speciell lera som används i en del av keramiken, denna blir sandbrun efter bränning. Ni kanske har sett de speciella figurerna ”siurells” i rött, vitt och grönt som är populära souvenirer. På Terra Cuita i Porto får du direkt kontakt med hantverkaren utan mellanhänder. Utöver det som du kan hitta i deras utställningslokal, så tar de även beställningar och är öppna för att utforma kundanpassade produkter. En annan krukmakare i Portol är Ceramica Sa Roca Llisa. Här kan du också specialbeställa produkter som dekorativa köksgeråd i brun eller vit lera.

Lera är inte bara en varm och genuin produkt, den har även många bra aspekter när det gäller att tillreda och förvara mat. Leran gör det möjligt för långsam tillagning, den avger den perfekta mängden fukt i varma miljöer och den avger inte någon giftigt avfall. De flesta lergods kan användas i mikrovågsugnar, på gasspisar, elektriska glashällar och kan diskas i diskmaskin.

Fira del Fang är en årlig keramikfestival som hålls i Marratxi, en ort som också är känd för sin keramik. Det är en populär festival som pågår i 9 dagar och som besöks av både lokalbefolkning och turister. På festivalen samlas keramiker och konstnärer från Mallorca och andra delar av Spanien för att visa upp sina lergods och andra verk. Man får även chansen att se hur de jobbar och självklart finns det även möjlighet att handla produkter.

Pärlor på Mallorca

Om ni har hört talas om Majorica pärlor, så handlar det om konstgjorda pärlor tillverkade på Mallorca av det spanska företaget Majorica. Deras populära pärlor finns idag i mer än 100 länder i hela världen. Majorica pärlor är snarlik naturliga pärlor, men de är inte äkta odlade pärlor. Men de skall inte heller jämföras med oäkta plastpärlor, då Majorica pärlor tillverkas på ett mycket speciellt sätt.

Redan år 1890 uppfanns processen att skapa organiska pärlor. Idag har företaget Majorica sin fabrik i staden Manacor på Mallorca där de tillverkar sina pärlor. Man kan besöka fabriken och få en gratis guidad rundtur, och beskåda processen och hantverket. Här finns också en butik som är öppen dagligen, med brett utbud av produkter att köpa till specialpriser.

Majorica pärlan består av en opalkristallkärna belagd med ”pärlessens” i flera fina lager, vilket är ett extrakt från organiska element i Medelhavet. Pärlan specialbehandlats också för att skyddas mot yttre påverkan och alla Majorica pärlor har 10-års garanti. Smyckena som som utformas och monteras av Majorica görs med 925 sterling silver eller 18-karats guld, och är knutna förhand.

Gordiola glas MallorcaGlasbruket Gordiola

Familjen Gordiola har haft glastillverkning på Mallorca från tidigt 1700-tal. Man finner dem nära den lilla orten Algaida som ligger på vägen från Palma till Manacor. Här kan man ta del av hur de blåser och formar glaset och i huvudbyggnaden finns en butik. En trappa upp i samma byggnad finns ett museum med en stor och fascinerande samling av glas. Det finns bland annat glas från Gordiolas början och glas från hela världen, samlat av familjen genom tiderna.

Havssalt på Mallorca

På sydöstra Mallorca kan man hitta några av de bästa badvikarna och här sträcker också den kända naturstranden Es Trenc ut sig med en 2 km lång gyllene strandremsa. På denna delen av ön finns också det viktigaste området för öns insamling av salt. Utanför Sa Rapita mellan staden Campos och Colonia Saint Jordi ligger salt tillverkningen Flor de sal des Trenc, endast ett stenkast från naturreservatet och stranden Es Trenc. Salt är den äldsta kryddan som finns och på denna plats har man hämtat salt ur havet i urminnes tider.

Syntetiska saltsjöar bildas genom att man pumpar havsvatten från Es Trenc. Omkring 15.000 ton salt skördas på Mallorca varje år och man kan se de väldiga saltpyramiderna som omger anläggningen. Dessa pyramider består av det enklare industrisaltet.

Men man har också under de senaste åren börjar börjat använda en ny teknik och ta tillvara på de speciella saltkristallerna som flyter upp till ytan likt blommor på vattnet. Dessa skummas försiktigt av för hand med stora saltskyfflar och hälls i korgar som sedan breds ut för att torka i solen. Detta speciella havssalt är renare och har högre koncentrationer av magnesium, kalium, kalcium och mikronäringsämnen vilket är bra ur hälsosynpunkt. Mycket specifika meteorologiska förhållanden krävs för att detta aromatiska och mineralrika salt ska kristallisera sig vid havsytan. Förutsättningarna med mycket sol, en mjuk vind och låg luftfuktighet vid Es Trenc är perfekt.

Mallorca, ett paradis för skoälskare

För er som älskar skor, så rekommenderar vi en weekend till Palma de Mallorca. Här hittar man kända prisvärda skomärken och inte minst flera av Mallorcas egna handgjorda skor. Mallorca har en lång och framgångsrik tradition av att tillverka skor, vilket visar sig i de många kända Mallorkinska skomärken som har etablerat sig på ön, i Spanien och på den internationella marknaden.

För att hitta till de bästa skobutikerna tar man sig till Palma centrum, shopping centret Porto Pieller shopping området Festival Park. I Palma centrum ligger flertalet skobutiker längs den fina shoppinggatan Jaime III och Calle Union. En annan gata som är känd som skogatan är Jaime II, som går ifrån Placa Major och ner mot havet. På gatan Sindicat, som går från varuhuset El Corte Ingles och ner till Placa Major finns också en hel del skobutiker. Du finner även många skomärken representerade på det stora varuhuset El Corte Ingles.

Här kommer några förslag på skobutiker som finns på Mallorca: CamperTony Mora, Pikolinos, YankoCoolway, Marypaz, Ulanka, Pieles de Mallorca, Heymo, Meermin, Farrutx, Lottusse, Timberland.es, and Footlocker.

Bodegas Túnel S.A.

På Mallorca dricker man ofta Hierbas, en örtbaserad spritdryck efter middagen. Många känner till eller har sett den gröna spritflaskan med ett blad på som heter Túnel, det är det mest kända märket av Hierbas. Túnel de Mallorca är ett familjeägt företag, som grundades i slutet av 1800-talet och som idag även exporteras till flertalet Europeiska marknader.

Den traditionella basen för Túnel består av 7 örter, kamomill, verbena, fänkål, citronblad, cintronmeliss, apelsinblad och rosmarin. De odlas i familjeägda gårdar och efter noggrant urval blandas de av en speciell ”mäster blandare” för att få varumärkets smidiga och välbalanserade smak.

Olivolja på Mallorca

De första dokumentationerna av olivträd på Mallorca kommer från 1400-talet. Men olivodling på ön blev mer utbredd under 1500-talet. Träden som finns i bergskedjan Tramuntana har överlevt genom århundraden och man brukar säga att 90% av Mallorcas olivträd har en genomsnittlig ålder av 500 år. Under perioden mellan 1600-1800-talet spelade Mallorcas olja en nyckelroll i öns ekonomi, både i öbornas kost, men även som en viktig produkt för handelsutbyte.

Områdena för olivträdsodlingar och själva produktionen av olivolja finns utbrett över hela ön. Markens/jordens utmärkande egenskaper, den oregelbundna nederbörden samt olivträdens höga ålder ger upphov till en reducerad produktion av oliver som lämpar sig för produktion av kvalitetsolivolja. Den olja som produceras på Mallorca och som har ursprungsbeteckningen ”Oli de Mallorca” är den som kallas Extra Virgin Oil. Det är en olja med hög kvalitet och som utvinns ur oliver i perfekt skick.

Processen att framställa olivolja på Mallorca följer än i dag den ursprungliga traditionella hantverksprocessen. Oliverna krossas i en olivpress, vätskan får sedan stå och separeras i två skikt. Oljan lägger sig på ytan och vatten och krossrester sjunker till botten. För att utvinna en liter olja behövs cirka fem kilo frukt. Före buteljering kontrolleras olivoljan i ett laboratorium, som undersöker och intygar att surhetsgraden är rätt och att smaken och aromen är felfri.

Inom ursprungsbeteckningen och kvalitetsmärkningen ”Oli de Mallorca” ryms två olika typer av olja. Detta bestäms av i vilken mognadsgrad oliverna skördas och är en avgörande faktor för en rad egenskaper hos de olika typerna av olja. Den första typen är gjord av något omogna, fortfarande gröna oliver och beskrivs som fruktig och med en viss bitterhet och lite kryddig karaktär. Den andra typen görs huvudsakligen av mogna oliver. Dess främsta kännetecken är en sötma och mildhet.

SonCatiu är ett företag som producerar olivolja och som varmt välkomnar dina egna oliver från trädgården. Hit skickar olivodlare sina oliver för att producera sin egen olivolja med egen logo/märke. Om man vill kan man besöka pressen efter tidsbokning och här finns också en mycket trevlig restaurang. Hit kan man komma för frukost, lunch eller middag och bland annat få serverat den mallorkinska rätten Pa amb oli, som är ett bröd med tomat och olivolja (kan även bestå av ost, skinka mm).