Planetarium på Mallorca

Det är inte många som vet om att Mallorca har ett viktigt astronomiskt observatorium, som Mallorca Planetarium är en del av. Byggnaderna som bildar planetariet har ett speciellt modernt och rymdlikt utseende i fullständig kontrast till den lilla grannbyn Costitx. Men läget är strategiskt för att kunna dra nytta av den klara natthimlen i landsbygdsmiljö.

Med blotta ögat kan vi känna igen omkring 2000 stjärnor på en klar natt. Universum innehåller 100.000 miljoner stjärnor sammanställs i en galax. 700 miljoner galaxer har hittills hittats. Från mitten av juli till augusti är det högsäsong för stjärnskådare. Spanjorerna kallar det ”Lágrimas de San Lorenzo” som betyder Sant Lawrence tårar. Hundratals fallande stjärnor skjuter över himlen varje natt. Salvador Sánchez, chef för det Mallorska observatoriet i Costitx berättar att stjärnorna kommer från en komets svans, som fångats av planetens gravitationskrafter i sitt eget omlopp kring solen. Jorden korsar detta meteoritbälte en gång om året.

OAM, Observatorio Astronomico de Mallorca samarbetar med Europeiska rymdorganisationen ESA, som syftar till att finansiellt stödja Mallorcans jakt efter farliga asteroider. Förutom det vetenskapliga forskningsarbetet är Sánchez också engagerad i populariseringen av yttre rymden och stjärnorna genom Planetariet, en mörkbrun kupol, cirka 11 meter hög som invigdes 2003. Utöver veckoprognoser av natthimlen och sofistikerad rymdanimering anordnas här även workshops. Planetariet rymmer också en av de största permanenta utställningarna av meteorer i Spanien.

Varje fredag ​​och lördag kl. 19:00 visar planetariet det spektakulära flerspråkiga ljudvisuella programmet ”Evolution” på det kuperade taket. Efteråt kan du gå en guidad visning (100 minuter) som inkluderar planetariet, meteoritutställning och om vädret tillåter astronomiska observationer med teleskop. Förutom katalanska och spanska finns även visningar på engelska.

Bokning av visningar:
Phone: +34 638 045 817
Kontakt: bookingoam@gmail.com
Hemsida: www.oam.es