S´Albufera naturpark Mallorca
Rikt fågelliv i våtmarkerna.

Mallorcas fantastiska natur

Mallorcas natur är mycket vacker och rymmer stor variation. Mallorca har en egen bergskedja, Tramuntana som sträcker sig från den sydvästra delen av ön och hela vägen längs den nordvästra sidan upp till norr. Hit kommer årligen hundratusentals vandrare, cyklister och livsnjutare för att njuta av de vackra vyerna och naturen. Den centrala och södra delen av Mallorca har ett mycket plattare landskap med bra odlingsmark på många ställen. Här finner man många utav Mallorcas kända vingårdar.

Det finns flera naturreservat på ön. Till norra Mallorca vallfärdas tusentals fågelskådare från Europa varje år för att titta på de unika fågelarterna som finns där. Det finns även naturparker med djur som är mycket populära att besöka. Mallorca har även flera naturreservat till havs och skyddade öar. Många av dessa utgör bra platser för dykning, just tack vare sin orörda natur och stora flora av växter och fiskar.

Cabrera naturreservat MallorcaNaturreservatet Cabrera

Den lilla ögruppen Cabrera ligger ca 10 km från Mallorcas sydöstra hörn. Naturen här är välbevarad och vacker, men på öarna har det inte alltid varit så fridfullt. Under Napoleonkriget användes öarna som fängelse och enligt sägen sägs det vara Hannibals födelseplats. Från år 1916 har ön använts av den spanska militären men år 1991 blev det naturreservatet som vi ser idag.

Cabrera består av 19 öar, med vackra vikar och vandringsleder. Huvudöns högsta punkt är toppen av berget som når 172 meter över havet. Det finns ruiner av en gammal fästning som byggdes i slutet av 1300-talet för att skydda ön mot pirater. Man kan också ta en vacker promenad till en fyr.

Det arrangeras dagsturer till ön från Colonia St Jordi under sommarhalvåret. Det finns två alternativ ut till Cabrera, antingen att åka med en vanlig båt eller ta en speedboat. Om ni önskar att åka dit med egen båt måste ni ansöka om ankringsplats/boj. Det är inte tillåtet att ankra efter eget bevåg eller att fiska i Cabrera.

Sa Dragonera Naturreservat MallorcaNaturreservatet Sa Dragonera

Sa Dragonera är en obebodd ö som ligger precis utanför Mallorcas sydvästra kust. Namnet har ön fått då silhuetten liknar en drake. År 1977 beslutades det att ön skulle förbli obebodd, efter högljudda protester av planerna att exploatera ön för turism. Istället blev ön alltså ett naturreservat. Ön är ca 6 km lång och har ett utsiktstorn som förr andvändes i försvarssyfte. Det går båtar ut till Sa Dragonera från Sant Elm. Under sommaren går båtarna en gång i timmen.

Naturreservatet består egentligen av tre öar, Illot des Pantaleu, Sa Mitjana och Sa Dragonera och är hem till 361 olika växtarter. Parken har en otrolig fauna, särskilt värt att nämna är vägg ödle populationen och en speciell art som inte finns någon annanstans i världen. Parkens katalog över sjöfolksfåglar är omfattande och inkluderar rödnäbbad trut och kortstjärtad lira. Sa Dragonera har även den största populationen av Eleonorafalkar i skärgården.

Boka en båttur med lunch till Dragonera, klicka här.

Llevant Peninsula Naturreservat Mallorca

Naturreservatet Llevant Peninsula

Naturreservatet Llevant ligger i kommunen Artà, på den nordöstra delen av Mallorca. År 2002 blev det ett naturreservat och vad som attraherar flest besökare är svårigheten att nå de tre vackra och orörda stränderna Es Matzoc, Cala Font Celada och S’Arenalet d’Albarca.

Landskapet består av berg med karg vegetation i vilken sandgräs trivs och Chamaerops, vilken är en art av den Europeiska dvärgpalmen med urspung från västra Medelhavet. Här finns också ett rikt djurliv och värda att nämna är sköldpaddorna som härstammar från Medelhavet samt Eleonorafalkarna. Årligen kommer många fågelskådare till naturreservatet.

Man kan köra bil på en smal väg genom reservatet om man inte föredrar att gå. Det finns en gammal kyrka, Ermita de Betlem, som ligger precis vid kusten. Härifrån utgår många vandringsleder, men studera dessa noga för vissa områden är privatägda.

Det finns möjligheter att övernatta på naturreservatet, Fincan Refugio de s`Alzina har 6 dubbelrum, Caseta des Ogures som rymmer 10 gäster fördelat på 4 rum och Refugio de s’Arenalet har arton sovplatser, samt så finns även en liten campingplats där sju tält får plats. Den som vill stanna över natten måste ringa till Parkkontoret på telefonnummer +34 971 829 219 och reservera en plats. För mer info se; parcnaturaldellevant.blogspot.com.

Mondrago naturreservat Mallorca

Naturreservatet Mondragó

Mondragó är ett vackert naturreservat där landskapet består av ett par stränder, raviner, branta klippväggar, sanddyner och ekskog.

År 1992 blev platsen ett naturreservat och år 1995 beslutade myndigheterna i Europa att området speciellt skulle skyddas på grund av det rika fågellivet. Här finns fler än 60 olika arter av fåglar representerade, speciellt värda att nämna är den rödnäbbade truten som lever i medelhavsregionen och rovfågel Fiskegjuse som lever uteslutande av fisk som den fångar vid vattenytan.

Vid sandstranden Mondragó som ligger välskyddad av tallträd och klippor finns en bar och solstolar. I parken finns det flera olika vandrings- och cykelleder som går genom det vackra och varierande landskapet. De olika lederna tar emellan 20 till 40 minuter att ta sig runt.

Naturreservatet S´Albufera

Endast 5 km söder om Port d´Alcudia i kommunerna Muro och Sa Pobla, ligger våtmarkerna S´Albufera som förklarades till naturreservat 1988. Våtmarksområdet har Internationell betydelse enligt Ramsar-konventionen och ingår i EU Natura 2000-nätverket både som ett särskilt skyddsområde (SPA), enligt fågeldirektivet och som särskilt område för bevarande (SAC) enligt livsmiljödirektivet.

Här finns många sällsynta fåglar och årligen kommer fågelskådare från hela Europa för att se de specifika arterna. På området finns gångstigar, cykelleder, fågelskådarplatser samt ett centrum för besökare som ligger cirka 20 minuters promenad från parkeringen.

För dig som vill läsa mer om naturreservat på Mallorca, så kan vi rekommendera följande länk, www.balearsnatura.com.