caixaforum konstgalleri på Mallorca

Kultur intresserad på Mallorca

På Mallorca finns det mycket att se för den kultur och konstintresserade. Det finns flera museum, aktuella konstutställningar och gallerier med något för alla smaker, allt ifrån välkända konstnärer till nykomlingar. Dessa utställningar kombineras ofta med kulturella evenemang som lockar konstälskare från hela ön att komma tillsammans. Mallorca har varit hem till flera stora konstnärer, Joan Miró och Miquel Barcelo är två av dem. Det är ju inte konstigt att Mallorca vimlar av konstnärer, då landskapet är underbart vacker att hitta sin inspiration ifrån. Deía och Valldemossa är exempel på två orter som är kända att vara hem till konstnärer.

Konstgalleriet CaixaForum

Konstgalleriet CaixaForum ligger inhyst i Gran Hotels gamla byggnad som var Palmas första lyxhotell när det öppnade 1903 och är designat av den katalanska arkitekten Lluis Domenech i Montaner. Byggnaden är otroligt vacker och ligger mitt i Palmas hjärta. Byggnaden genomgick en renovering och år 1993 öppnades museet som nu har både en permanent utställning med målningar av Hermen Anglada-Camarasa, som är grundare av “Pollenca skolan” samt tillfälliga utställningar. På bottenvåningen finns en bokhandel och ett trendigt café.

CCA Andratx MallorcaAndratx Art Centre

På Andratx Art Centre CCA, finner man en stor permanent samling och utsällningar. Den är den största av sitt slag med samtida konst på Balearerna såväl som i resten av Europa. Här finns målningar, skulpturer, fotografier och grafiska verk från både internationella och lokala konstnärer. Centret har guidade turer på spanska, engelska, tyska och danska och gratis WiFi på kafét och i konferansrummet. Andratx Art Centre har ett speciellt program där de låter konstnärer får tillgång till studios i 3 till 6 veckor. Mer än hundra konstnärer från fler än 20 olika länder har redan deltagit i projektet.

es baluard museet palma de mallorca

Es Baluard – Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma

Es Baluard öppnade år 2004 och har inriktning på modern och samtida konst. Här finns också en institution för forskning och spridning av 1900- och 2000-tals konst från Balearerna och medelhavsregionen. Museet ligger i en gammal militär fästning, Baluard de Sant Pere som är en del av den gamla muren från 1600-talet som omgav staden Palma.

Konsten består av en samling målningar, skulpturer, keramik och teckningar av konstnärer från sent 1800-tal: Picasso, Miro, Magritte, Cézanne, Gauguin, Picabia, Motherwell, Giacometti, Tàpies, till senare konstnärer som Horn, Schnabel, Polke, Plessi, Kiefer, Barceló och Scully. Det finns också tydliga exempel på katalanska- och medelhavslandskap, och konstnärer som direkt eller indirekt har associerats med Balearerna som A. Gelabert, H. AngladaS. Rusiñol, J. Mir, H. Anglada-Camarasa, och MH Mompó Ramis, bland andra.

Museet är stort med en utställningsyta på hela 2.500 kvadratmeter och totala byggnaden är på hela 5027 kvadratmeter. Det finns en restaurang med stor terrass och en otrolig utsikt över Palmabukten, katedralen och Bellver slottet. Det finns även en bok- och presentbutik i byggnaden. Tyvärr finns endast guidning på spanska och katalan, detta på grund av att samlingarna och utsällningen ändras och uppdateras var tredje månad.

Juan March museum Palma mallorcaMuseu Fundación Juan March

Museet som ligger i Palma och rymmer en liten samling av samtida konst från 1900-talet. Den drivs av en stiftelse efter bankmannen Juan March, som en gång i tiden var en av världens rikaste män. Den permanenta utställningen består av 70 konstverk och ni finner konst från inte mindre än Pablo Picasso, Joan Miró, Juan Gris och Salvador Dalí. Totalt finns 52 stycken konstnärer representerade. Museet ligger i ett gammalt och vackert 1600-tals hus. Det är gratis inträde, och det finns även guidade turer och en bokhandel.

Museu de la Mar

Idag är Port de Soller en populär turistort, men historiskt sätt så har det varit en hamn som utsattes hårt för sjörövare och pirater. Museu de la Mar ligger i Port de Soller och är ett museum om havet och livet ur ett historiskt perspektiv. Museet ligger i en av hamnen äldsta byggnader, oratoriumet St Catherine de Alexandria, byggt år 1280.

Förr i tiden var invånarna i Port de Soller mycket beroende utav havet och de handlade, reste och kommunicerade med resten av Europa och speciellt spanska fastlandet. Port de Soller var tidigare avgränsad från övriga Mallorca på grund av den höga bergskedja. Det var först när järnvägen med Sollertåget kom i början av 1900-talet som de fick kontakt med övriga Mallorca.

joan miro MallorcaFundació Pilar i Joan Miró

Konstgalleri med Joan Mirós verk, som ligger i Cala Mayor strax väster om Palma. Konstnären och skulptören Joan Miro tillbringade större delen av sitt liv i Barcelona, men år 1956 vid 63 års ålder köpte han sig ett hus med ateljé i Cala Mayor.

Galleriet är ett av de få i världen där besökare kan komma i direkt kontakt med konstnärens omgivningar. Det går att besöka studion där han jobbade från 1956 tills hans död 1983. Studion har stått helt orörd sen hans död. Galleriet innehåller 118 canvasmålningar, 1512 målningar, 35 skulpturer och mycket mer.

Mallorcas historia museumMuseu de Mallorca

Museet ligger i ett vackert 1600-tals palats i Palma centrum och är Mallorcas historiska museum. Här finns fascinerande utställningar om de svunna tiderna och information om vilka som har levt på ön och hur de har levt. Det finns lämningar från bronsåldern då det Talaiotiska folket levde på ön, efterföljt av keramik från morerna och kristendomen. Museet har gratis inträde och är perfekt för er som önskar att få en överblick av Mallorcas historia.