
Blommande Madelträd på Mallorca
När mandelträden blommar i januari och februari, betyder det att våren är på intåg och Mallorca förvandlas till ett enda stort blomhav av vita och ljusrosa blommor.
Medeltemperaturen i januari ligger runt sju grader, men vissa dagar kan temperaturen stiga ända upp till 20 grader. Dessa varmare dagar kallar Mallorkinerna för ”petit estiu” (den lilla sommaren) och det är just dessa dagar som gör att mandelträden sätter fart. Madelträdet är det mest utbredda trädet på Mallorca och framförallt de stora slätterna vid Montuïri pryds av de vackra mandelträden.
Mandelträdets historia
Mandelodlingen föddes på Mallorca då araberna, som förr var hemmastadda på ön, runt år 903 började plantera mandelträd. Men det är inte bara arabernas förtjänst att det finns så många mandelträd på ön. År 1890 nådde lusen till Mallorca och bara ett par år senare var stora delar av öns vinrankor döda. Bönderna fick tänka om, och många ersatte vinet med mandeln. Vinterrasserna ersattes med mandelträd, eftersom det fanns en konstant marknad och priserna var mer stabila.
Bönderna vårdar sina mandelträd, men det planteras även nya. Nya träd drivs upp i plantskolor under två år och träden är fullvuxna efter 10-15 år. De 45 efterföljande åren är sedan mer lönsamma, då träden ger sina fruktiga nötter. Tyvärr är det inte längre lika lönsamt att producera mandel på Mallorca. Många jordbrukare har valt att skifta produktionen från mandel till oliver. De senaste åren har skörden av mandel minskat och oliver ökat kraftigt.
Mandelmarknad på Mallorca
På marknaden i Son Servera står mandeln i centrum. När mandelträden börjar blomma hålls mandelmarknaden till ära av den viktiga mandelskörden. På marknaden kan man hitta mängder av olika produkter som är tillverkade av mandlar t ex oljor, makeup, tvål, ljus och parfymer.
Vad gör man av all mandel?
På Mallorca skördas mandeln på sensommaren. Med hjälp av käppar slår man ner nötterna i nät som ligger utlagt på marken, och sedan sorteras nötterna noggrant i korgar. Skal och rester tas tillvara för att användas till att tända braskaminen på vintern, vilket ger en härlig doft. Slutligen skalas nötterna och är sedan klara för att användas till bland annat mandelkakor, mandelplättar, mandelchoklad, mandelglass, mandelnougat, mandelolja, mandellikör med mera.
Mandeln är också nyckelingrediensen i en mycket populär spansk sötsak, nämligen julgodiset turrón. Den klassiska turronen är en slags mandelnougat och de två mest kända varianterna är Turrón de Alicante (hård turrón) och Turrón de Jijona (mjuk turrón), som båda lokalproduceras på Mallorca. Turrón intas ofta tillsammans med ett glas bubblande cava.
Mandeln är också huvudingredienen i den klassiska efterrätten ”Gato de Almendra”, som är en väldigt god mandelkaka. Recepten på mallorkinska mandelkakor är fler än vad det finns mandelsorter på ön, men grundreceptet brukar vara detsamma. Det finns flera restauranger på Mallorca som har den populära mandelkakan på sin efterrättsmeny.
Var kan jag köpa mandel?
Mandelföretaget Ametlla är beläget i Artà på nordöstra Mallorca. Ett kvarter ifrån den stora gågatan ligger deras försäljningskontor och produktionsanläggning. Utrymmet är inte särskilt stort; en entrébutik som även fungerar som kontor, samt själva produktionen i ett rum innanför. Mandlarna köps in från olika odlare på ön (man använder många olika leverantörer, eftersom en del endast kan leverera ett par hundra kilo per år). Ametlla har noga valt ut dessa leverantörer, man sätter stor vikt på både kvalitet och hur mandlarna odlas.
Odlingen ska ske helt utan kemiska bekämpningsmedel. Efter att de skördats krossas skalen och sedan handskalas och sorteras de ute hos respektive odlare. När mandlarna levererats till Ametlla rostas de över öppen eld, smaksätts med ost, chili, curry samt tomat och rosmarin, och paketeras i glasburkar. Även här sker allt för hand, och mandlarna genomgår därmed ännu en kvalitetskontroll. En del mandlar blir också till mandelolja, och andra används i kryddmixer.