Katedralen i Palma de Mallorca, La Seu, Sevärdhet, Mallorca, Katedral
Katedralen La Seu i Palma de Mallorca

Historiska byggnader på Mallorca

Det är svårt att inte falla för Mallorca med sin härliga charm och medelhavskultur. Staden Palma, välkomnar dig med symboliska byggnader som Stadshuset, Katedralen, Bellver-slottet, La Lonja, Almudaina palatset och de arabiska baden. Även en promenad genom den gamla staden, som är unik i Europa, gör att du kan se över sextio hus som är byggda runt uteplatser. Ett annat sätt att uppleva Mallorca är genom att besöka öns kyrkor. Katedralen ”La Seu” är flaggskeppet, men det finns även många andra kyrkor, palats, borgar och gods, som är väl värda ett besök.

Katedralen “La Seu”

Katedralen Santa Maria av Palma, eller som den i dagligt tal benämns La Seu, ligger vackert beläget närmast havet och hamnen i början av Palma de Mallorcas äldsta stadsdelar. Katedralen är 121 meter lång, 55 meter bred och 44 meter hög och byggd i Gotisk/Romersk stil. Den är mycket imponerande och pampig med ett exteriör som ser ut som gyllene sandsten.

Byggandet av katedralen påbörjades år 1230 och det tog mer än 400 år att färdigställa den. Katedralen är en mycket populär turistattraktion och har blivit ett utmärkande landmärke för staden. Insidan av katedralen är minst lika vacker och turer arrangeras dagligen för besökare. Tänk på att man inte får ta foton eller filma inne i katedralen. Viktigt är också att klä sig anständigt.

Köp ditt inträde till katedralen, klicka här.

Två gånger per år inträffar ett ljusfenomen (El espectáculo del 8) i Palmas katedral om det är fint väder. Om solen skiner kan besökarna se en reflexionen av det ena rosettfönstret som speglar sig under det andra och bildar en färgstark figur av en åtta. Detta fenomen sker endast den 2 februari och 11 november vid 8-9 tiden på morgonen.

Svenska skolan i Palma har i mer än 30 år visat Palmas invånare hur man firar Lucia i Sverige. Närmare 140 barn har tågat från Plaça Major till Plaça Cort i Palma och sjungit både svenska, engelska och spanska julsånger. Från och med år 2018, när svenska skolan firade 50 år, så har skolan fått äran att framträda med sitt luciatåg i den mäktiga katedralen. Katedralen är då öppen för allmänheten och inträdet är fritt. Palmas borgmästare överlämnar ett vackert smycke till årets Lucia och evenemanget bevakas av både tidningar och TV.

Castillo Bellver

Uppe på en höjd med utsikt över hela Palmabukten ligger fästningen Bellver. Det är inte för dagens ögon som platsen är vald, utan för att det är en av de bästa platserna rent försvarsmässigt.

Fästningen är i Gothics stil och byggdes under 1300-talet för kung James II av Aragon. Byggnaden är helt cirkelformad och det är endast ett fåtal fästningar som är byggda på samma tillvägagångssätt i Europa. Bellver har en spännande historia och har både varit hem för ett flertal kungar och fångar. Idag är slottet i statlig ägo och är en av Mallorcas populäraste sevärdheter. Mallorca historiska museum ryms även i byggnaden samt en konsertsal.

Köp ditt inträde till Castillo Bellver här, klicka här.

Spansk arkitektur i småformat, Mallorca

Pueblo Espanyol “Det spanska samhället”

Precis i utkanten av Palmas citykärna finner man denna uppbyggda temapark med kända byggnader återskapade i liten skala. Dessa blandas med typiska hus, palats, kyrkor, fästningar och andra monument som är typiska för Spanien och dess olika regioner. Byggnaderna är välbyggda och vi kan varmt rekommendera ett besök. Det finns en restaurang och ett café, samt en souvenirshop med bland annat pärlor.

Arabiska badhuset, morer, historia, Palma de Mallorca

Banys Arabs ”De arabiska baden”

Banys Arabs är ett gammalt badhus från 900-talet då Morerna styrde på Mallorca och är i stort sätt det enda byggnadsverket som finns bevarat från den perioden. Troligtvis tillhörde baden en av samhällets mest välbärgade och liknande bad går att finna i islamistiska städer. Badet ligger i den gamla stadsdelen i Palma, i gränderna bakom katedralen.

Rummet bärs upp av 12 kolonner och är ett caldarium där hett vatten rann i golvet och steg i en varm ånga. Det finns många öppningar i taket för ljusinsläpp och utanför badet en vacker lummig trädgård som säkert var underbar att koppla av i efter ett varmt bad. Badet, som nu alltså är ruiner, är öppet för besökare dagligen mot några euro i inträde. En oas i den annars mycket livliga staden Palma.

Klostret Lluc, Sevärdhet, pilgrimsfärd, historia, kloster, mallorca

Santuario de Lluc

Klostret i Lluc anses vara Mallorcas heligaste plats och har ett spektakulärt läge bland ekar och tallskog i en dal i bergenskedjan Tramuntana. Klostret har en vacker innegård och ett museum med arkeologiska, konstnärliga och kyrkliga föremål. Från klostret Lluc utgår flera vandringsleder.

Historien om varför just klostret Lluc har byggts på denna avlägsna plats är värd att känna till, då det var en fårahedespojke som fann en trästatyett av den svarta madonnan just på denna plats. Historien säger att han tog med sig madonnan till sin by och den placerades i kyrkan, men tre gånger i följd försvann madonnan från kyrkan och återfanns samtliga gånger på sin ursprungliga plats, och det är precis där som klostret är byggt.

Sedan 1200-talet har pilgrimer valfärdats till klostret och ni finner statyn av madonnan i ett eget kapell. Det finns flera restauranger och barer och det är även möjligt att övernatta i klostret i en cell eller i ett dubbelrum. Lluc klostret har också en känd gosskör och som ger två konserter om dagen. Kören har funnits i mer än 500 år och är den näst äldsta kören i världen.

Palatset Almudaina, sevärdhet, historia Mallorca

La Almudaina

Det kungligt palatset La Almudaina ligger mittemot Palmas ståtliga katedral och är en av huvudstadens största attraktioner.

Ordet “Almudaina” kommer ifrån det arabiska ordet “fästning”. Men långt innan morerna anlände till Mallorca hade platsen redan använts av romarna, och ännu längre tillbaka, av talaiotserna. När de kristna tog ön i besittning på 1200-talet togs de moriska detaljerna i stor utsträckning bort. Under kung Jaume II:s tid antog palatset den gotiska stilen.

Byggnaden som vi ser idag är från 1500-talet och utformades och planerades av samme kung Jaume II som påbörjade bygget av Palmas katedral La Seu. Inuti platset finner man målningar, tapeter och möbler från olika perioder. Besökare kan vandra genom de många rummen och njuta av historien. Trädgården utanför palatset är också mycket vacker med svajande palmträd.

Utflykt, sevärdhet, Alaro, vandring Mallorca

Castell d´Alaró

Den gamla borgen Castell d´Alaro ligger högt uppe på ett stenigt berg ovanför staden Alaró. Borgen har funnits här sedan Morernas tid och många slag har utspelats här, men dagens ruiner är från borgen som byggdes under 1400-talet. Borgen är ett mycket populärt utflyktsmål och passar perfekt för er som önskar lite motion, historia och en av de bästa luncherna på Mallorca.

Vägen till borgen är tydligt märkt från stadens centrum. Man kan vandra därifrån på ca 2-3 timmar, men många väljer att ta bilen en bit längre upp. Man följer skyltarna mot Castell d´Alaro och restaurangen Es Verger. Strax efter att man lämnat staden blir vägen krokig och stiger långsamt uppåt längs mandelodlingarna. När man kommer in i bergen blir vägen sämre, brantare, smalare och leder fram till restaurangen Es Verger. Från restaurangen går sedan en vandringsled upp till toppen. Väl uppe belönas man med vackra vyer över bergenskedjan Tramuntana, Palma och havet. Sedan är det tillbaka samma väg ner till restaurangen.

Es Verger är en rustik och mycket enkel restaurang som är känd för sina fantastiska lamm rätter. På menyn finns även andra lokala specialiteter som sniglar och fisk. För er som inte skall köra tillbaka så rekommenderar vi er att prova “cremat”, en dryck som serveras i en lerkruka; konjak, rom, kanel, hela kaffebönor och cintronskal som serveras brinnande. Detta är ett mycket populärt utflyktsmål, så räkna inte med att bli själva på plats. Restaurangen tar inga bordsreservationer.

La Granja, Mallorca, Sevärdhet

La Granja de Esporles

Ett besök på La Granja är som att förflyttas sig några århundraden tillbaka i tiden. Fincan anlades på 900-talet och det var tillgången till vatten som ständigt rinner ner från bergen, som gjorde platsen till en lämplig boplats. På fincan bor ägarna, familjen Seguí som dagligen året runt välkomnar besökare.

Fincan ligger cirka 1.5 mil från Palma och på gården finns många olika djur som ankor, fasaner, afrikanska rapphöns, samt de svarta grisarna som är typiska för Mallorca. På La Granja kan man ta del av Mallorkinska traditioner, matlagning och uppleva naturen. Området runt fincan är vacker och fridfull med en lummigare och större variation av växter än på många andra ställen på Mallorca. På gården kan man också prova på Mallorkinska maträtter och bakverk, samt underbara viner.