Grottorna, Grotta, Porto Cristo, Sydvästra Mallorca, Turistattraktion
Karta över grottan.

Drakgrottorna ”Cuevas del Drach”

På Mallorca har havets erosion och den höga kalkhalten i marken har lett till att många kalkstens- eller droppstensgrottor bildats. Hittills har man registrerat närmare 4.000 grottor. Cuevas del Drach (drakgrottorna) är en av Mallorcas mest besökta och fascinerande turistattraktioner. Grottorna ligger i Porto Cristo på sydöstra Mallorca.

Drakgrottorna är egentligen fyra grottor som är sammanlänkade sinsemellan. Den svarta grottan (Cova Negra), den vita grottan (Cova Blanca), Luis Salvador-grottan (Cova de Lluis Salvador) och fransmännens grotta (Cova dels francesos). Detta är öns största underjordiska grottsystem och har en längd på över 1700 meter och rymmer 14 olika salar och sex olika underjordiska sjöar. I den inre grottan finner man sjön Lago Martel, en av de största underjordiska sjöarna i världen, som uppkallats efter upptäckaren Eduardo Martel.

Det görs dagligen flera guidade turer i grottorna som tar ca en timme och är ca 1.2 km lång. Turen inkluderar den välkända klassiska konserten. Man får sitta ner på bänkar vid sjön medans klassisk musik av Chopin, Martini, Offenbach och Caballero spelas. Ni kan föreställa er vilken akustik det är i grottan. Samtidigt glider båtar vackert över sjön och lyser upp grottan. Efter konserten kan man ta en liten båttur på sjön.

För att se priser och boka guidade turer, klicka här.

Om ni finner Mallorcas väder hett så bege er ner i grottorna där temperaturen ligger på behagliga 21 grader och luftfuktigheten är hög, ca 80%. Observera att det inte är tillåtet att fotografera eller filma inne i grottorna. Eftersom det är väldigt kyligt och fuktigt, kan det vara bra att ha med sig en varm tröja.