Apelsiner på Mallorca

Mallorca är täckt med citrusodlingar, men det är Soller som är mest känd för sina apelsiner och citroner.

I motsats till oliv eller mandel härstammar apelsinen och dess släktingar inte från något land med medelhavsklimat. Apelsinerna kommer ursprungligen ifrån Kina, som man också hör på namnet: apel sinae, kinesiskt äpple. Våra stora apelsinträd kommer egentligen ifrån en buske, eller litet träd från Kina som har förädlats till den stora mångfalden av citrusträd som vi har idag.

Den berömda apelsindalen

Apelsiner klarar inte medelhavsklimatets torra somrar utan hjälp. Men med bevattning går det däremot mycket bra, med flera skördar per år. Detta är en av orsakerna till att den lilla byn Soller blivit Mallorcas apelsincentrum. I Soller rinner bäckarna ner från Puig Major hela året och ger en säker tillgång till vatten för apelsinlundarna. En annan orsak till apelsinodlingarnas framgång i Soller dalen är temperaturen. Soller ligger på Tramuntanas nordsida och är litet kallare än Es Pla.

Soller dalen kallas tack vare sina apelsinodlingar för ”The Golden Valley”. Det finns företag som anordnar utflykter och apelsinprovningar till Soller, där du kan få lära dig om apelsinernas odling, producering och kultur. Du får prova på att smaka olika sorter och förundras över skillnaden på de olika apelsinerna. Få information om hur de ekologiska plantagen utnyttjar apelsinens alla delar, och hur byn samarbetar i processerna. Denna aktivitet kan kombineras med andra kulturella och gastronomiska upplevelser i det vackra Soller området.

Marmelad

Olika apelsinsorter

De mest vanliga sorterna är Navel apelsiner (lätt att skala och god sötma) och Canonet apelsiner (utmärkt för att göra saft). Skörden börjar i januari, men de mer bittra apelsinerna (en korsning mellan grapefrukt och mandariner) är inte tillgängliga förrän i slutet av februari och är idealiska för att göra apelsinmarmelad. Citroner och grapefrukt odlas också på Mallorca.

Omogna apelsiner är gröna och vid mognandet får de den härliga orange apelsinfärgen om det är tillräckligt kallt. Vid högre temperatur vid mognandet förblir de mogna apelsinerna gröna, men dessa är också goda och går bra att äta. I motsats till mandelblommorna, så luktar apelsinblommorna kraftigt. Under blomningstiden fylls hela Soller dalen av en härlig apelsindoft.

Så vad gör man med alla apelsiner? Förutom att sälja dem på ön med den karakteristika gröna kvisten kvar, producerar man även juice, marmelad, och smaksätter andra produkter som balsamvinäger, glass mm.