Lekplatser i Palma

Mallorca är ett populärt resmål speciellt för barnfamiljer och det finns oändligt att se och göra. Det är en väldigt barnvänlig ö och lokalbefolkningen besöker ofta parker och går på restaurang med hela familjen.

Om du har barn men ändå väljer att bo Palma city, finns en rad fina parker och lekplatser att besöka för att ”rasta” barnen. Det svenska företaget Hags Aneby AB ligger bakom flera av de stora lekplatserna på ön. Många av klätterställningarna känns igen och flertalet har gummiunderlag. På Mallorca är man väldigt duktiga på att håller rent, så det är ofta städat och fräscht i parkerna.

Bästa tiden att besöka lekplatserna är under vår och höst när det är lite svalare, men det finns även parker med naturlig skugga från träd.

Här kommer tips på de största lekplatserna i och runt Palma city:

Se var lekplatserna ligger på kartan längst ner på sidan.

Sa Feixina
”mycket populär lekplats mitt emellan Santa Catalina och Palma city, med ett café i anslutning”
Sa Feixina parken är en mycket populär park och lekplats, som har ett perfekt läge bara ett stenkast från shoppinggatan Jaime III, mitt emellan Palma city och Santa Catalina. Lekplatsen är uppdelad i tre områden. Två för de mindre barnen med sand som underlag. Här finns mindre lekhus och rutchbanor samt gungor. Det finns även ett större lekslott som har två stora torn med hängbroar emellan, rutschbana, rutschbanerör, klätterställningar och klättervägg. Här är underlaget en mjuk gummimatta. Det finns också pingisbord (man måste själv ta med boll och racket) och några gungor för större barn. Det finns ett café i anslutning till parken, Terrassa Sa Feixina, med delvis sikt över parken. Här kan man köpa olika kalla och varma drycker, enklare mat, smörgåsar, glass mm. Det finns toaletter i en källarlokal under caféet, men glöm inte att fråga efter nyckeln.

Parc de la Mar
”stor lekplats med flera klätterställningar för alla åldrar, omgiven av gräsytor”
Parken som ligger nedanför katedralen i Palma city heter Parc de la Mar. Den sträcker sig runt en konstgjord sjö och en bit bort. Det finns fina områden med sten- och gräsytor där barnen springa, cykla, åka skateboard och eller slå sig ner på en filt och njuta av utsikten över sjön och katedralen. Här finns också några caféer med uteserveringar. I denna park anordnas flertalet evenemang under året som konserter, festivaler, tävlingar, utomhusbio andra evenemang. Som om inte detta vore nog, så har Parc de la Mar även en enorm lekplats. Underlaget på hela lekplatsen är sand och den består av 3 olika ställningar som är utformade för barn i olika åldrar. Det finns bland annat ett väldigt högt torn med rutschkanerör och även mindre rutschbanor och gungor för de mindre barnen. Runt parken finns stora gräsytor där man kan breda ut sin filt i skuggan under ett träd.

Sa Riera Park
”den största klätterställningen på Mallorca, en avbild av Bellver borgen”
Sa Riera är en stor park i norra delarna av Palma. För att enklast hitta hit så följer du den konstgjorda kanalen uppåt och fortsätt en bit till efter att den har tagit slut. I denna park utövas flertalet sporter som fotboll, basket, tennis, skateboard (finns en ramp). Det finns även ett stort område för hundar och flera styrketränings maskiner utplacerade i parken. Här finns också den största lekplatsen på Mallorca, utformad som en medeltida borg (en avbild av det kända Castillo Bellver). Borgen består av flertalet klätterväggar, klätterställningar, mindre och större rutschbanor och rutschbanerör, hängbroar, trappor, gungor mm. Lekplatsen är omgiven av stora partier med gräsmatta och det är vanligt att se familjer med utsträckta filtar njuta av en picknick, medan barnen springer runt och leker. Många väljer också att anordna barnkalas och andra tillställningar här. Det finns även ett café i anslutning till lekplatsen som erbjuder kalla och varma drycker och lite enklare förtäring och snacks. Lite längre bort i parken finns en stor fontän med flera hål i marken där vatten kommer upp. Under vår och sommarmånaderna är det populärt bland barnen att komma hit och leka i vattnet.

Parc de les Estacions
”flera lekplatser samlat för barn i alla åldrar, precis bakom Placa España”
Ses Estacions är en stor park och lekplats belägen i de mest centrala delarna av Palma, vid Placa Espana. Dess storlek gör den perfekt för en rolig eftermiddag med barnen. I parken finns 3 lekplatser, en enorm gräsmatta och många träd att få skugga av. En lekplats har gummimatta och är lämpad för mindre barn, en annan med ett tåg med 5 vagnar (som motsvarar de fem öar som utgör Balearerna) är kul för barn mellan 3 och 5 år, och sedan finns det en tredje som liknar en järnvägsstation och riktar sig till något äldre barn ca 4 och uppåt.

General Riera
”kvarters lekplats lite norr om Palma city”
Lekplatsen General Riera är en stadsdelspark som förtjänar ett omnämnande. Den är något större än andra lekplatser i Palma och ligger på gatan General Riera där den möter Avenidas. Lekplatsen har gummimatta och är uppdelad i ett område för barn upp till ca 2 år och ett annat för äldre barn. Det finns också ett café i närheten för föräldrar som vill koppla av, men ändå kunna hålla uppsikt över sina barn. Bakom parken ligger en skola, så den är ofta fylld med skolbarn.

Ses Fonts en Camp Redó
”fin park med stor fontän och lekplats norr om Palma city”
Parken Ses Fonts ligger en bra bit norr om Palmas city kärna. Men är väl värd att känna till om man rör sig i dessa områden. Det är en ganska stor inhägnad park med flera öppningar och två olika avdelningar. På den nedre delen finns en stor damm dit du kan ta din radiostyrda båt eller bara njuta av bruset från fontänen. Runt dammen kan barnen springa eller cyklar på stora fria ytor. På den övere delen av parken finns en lekplats med två områden, ett på sand och den andra på gummimatta. Lekplatserna är till största delen gjorda av trä och har många olika ställningar, broar, rutschbanor mm. Det finns också ytor för att spela boll här. Till denna park kommer lokalbefolkningen ofta tidigt på helgen innan solen ännu inte hunnit blivit så stark, och breder ut sig på gräsmattan medan de små roar sig.

Marques de la Sénia
”liten lekplats med gungor, klätterställning och rutschbanor, lite väster om Palma city”
Denna lekplats ligger längs den trafikerade gatan Marques de la Sénia, vilket kanske inte är det bästa läget, men det kan vara ett bra alternativ för dig som har boende i området runt Porto Pi, Terreno, Armadams eller Paseo Maritimo och behöver rasta dina barn. Parken är inhängad och det finns gungor, klätterställningar och rutschbanor. Buss nummer 3 går förbi här åt båda håller och det är även möjligt att promenera in till Palma härifrån.

Castillo de Bellver 1
”lekplats med långt rutschbanerör och linbana, nära Bellver borgen”
Castillo Bellver eller Bellver slottet som det också kallas omgärdas av en stor park/skog. Slottet ligger på toppen av en liten kulle, ca 112 meter över havet och endast några minuter från centrum av Palma. Runt slottet finns flera vandringsleder och många tar långpromenader med sina barn eller husdjur genom parken. I denna park finns också flera lekplatser. På just denna lekplats finns en klätterställning med rutschbana, en zip-line och ett långt rutschbanerör. Det finns också bänkar och stora sandytor där du kan breda ut din filt för en picknick. Bellver parken har flera ingångar, från parkeringen vid slottet, eller med direkt tillgång från Carrer del Polvorí.

Castillo de Bellver 2
”lekplats i skogen nära Bellver borgen, populär park med pikcnick bord”
Bellver parken har många möjligheter för barn. Det finns vandringsleder och flera lekplatser. Denna lekplats ligger nära slottet Castillo Bellver. Denna lekplats är mycket populär, speciellt på vår och sensommaren. Här finns en lekställning för yngre barn, och en mycket högre för barn från 3 år (som du ser på bilden). Det finns också flera bänkar och bra ytor med naturlig skugga. Det är vanligt att barnfamiljer anordnar födelsedagskalas eller har picknick här. För att få tillgång till denna lekplats måste du parkera längs vägen innan du anländer till slottet. Det finns en mini parkering med plats för 2 eller 3 bilar på höger sida en bit upp mot Bellver. Man kan även parkera på gatan innan man kör in till parken och promenera sista biten.

Frente Marítimo
”liten lekplats i form av ett piratskepp”
Lekplatsen Frente Marítimo är relativt ny och ligger vid havet innan bygget av det nya kongresshuset, i korsningen Joan Maragall/Manuel Azana. Det är en liten lekplats, men den har många roliga aktiviteter för barn. Parken är utformad till ett piratskepp som står på en gummimatta och är tänkt för barn mellan ca 1-7 år. Ett tips på en halvdagsutflykt är att först besöka den större lekplatsen Parc de la Mar. Sedan ta en promenad till det mysiga området Portixol och njuta av en lunch på någon av restaurangerna längs havet. Avsluta sedan med ett besök på Frente Maritimo parken, bara några minuters promenad bort.