Snorkla på Mallorca.

Det finns många långa, vita sandstränder längs Mallorcas kust, härligt för den som vill sola och bada, men de har inte så mycket vegetation och därför trivs inte så många fiskar där. För att hitta till bra ställen där man kan snorkla, ska man istället ta sig till en av Mallorcas många vikarna.

Om du inte har bil, så kan du boka dig på en båttur som tar dig ut till de perfekta snorklings platserna. Det finns många företag som organiserar snorklingsutflykter, och de utgår från flera platser i Mallorca. Du kan boka med transfer till och från ditt hotell, och med utrustning och lunch inkluderat.

Det finns många hemliga små vikar att utforska på Mallorca, och att hitta dem är en del av det roliga. Här kommer lite tips!

Snorkla strax utanför Palma

Lyckligtvis behöver du inte ta dig långt ifrån Palma stad för att hitta vikar som är lite djupare och kryllar av fisk. Bara förbi semesterorten Arenal finns en kuststräcka som går mellan Cala Blava ner till Cala Pi. Här är det inte bara tystare, det kristallklara vattnet håller fantastisk havsliv och detta är en perfekt plats att tillbringa en eftermiddag med snorkling.

För att ta dig hit med bil kör du österut på motorvägen från Palma avfart 13, som leder direkt till Carrer Cala Blava. Om du tar bussen är det nummer 23 från Palma som går längs Carrer Cala Blava och stannar vid ett par ställen längs kusten.

Kusten här består inte av sand, utan en skarp vulkanisk bergart som kan vara väldigt vass för fötterna, så badskor är att föredra. Det finns några delar av strandlinjen som har lite mjukare sandpartier och är bra när det behövs en paus. Tack vare att området inte har en fin sandstrand är det är mycket tystare och lugnare här än på andra mer välkända stränder.

Snorkla på sydöstra Mallorca

Längs Mallorcas sydöstra kust finns många små mysiga vikar och klippstränder. En klar favorit är Cala S’Almunia som ligger strax nedanför den lilla byn Santanyi.

Cala S’Almunia är en pittoresk vik, som inramas av höga klippor och träd. Man tar sig till stranden via en brant och lång stentrappa. På den ena sidan viken finns en mycket liten strand som består av sand och stenar, och på den andra sidan ligger några gamla fiskehus med en liten avsats.

Vattnet är kristallklart och mycket djupt, så det går utmärkt att hoppa från klipporna. Det finns också grottor i berget där man kan simma in. Förutsättningarna för snorkling är perfekta. Cala S’Almunia består till stor del av en skarp vulkanisk bergart, som kan vara väldigt vass för fötterna, så badskor är att föredra.

Snorkla på sydvästra Mallorca

Om du bor i Santa Ponsa, Magaluf eller Palma nova behöver du inte ta dig långt för att hitta fina vikar perfekta för snorkling. Cala Falco är en sluten vik inramad av låga klippor, en liten sandstrand och massor av skuggande träd. Besökare kommer hit eftersom det oftast är en lugn och lite avskild plats. Det finns också en mysig liten restaurang här som är mycket populär.

Förutsättningar för snorkling är perfekta i denna viken, och många kommer till Cala Falco med båt. Men det är även lätt att ta sig hit med bil, bara att följa skyltarna. Observera att vägen förvandlas till en sten- och sandbacke de sista 250 metrarna. Tänk på att det ibland kan finnas brännmaneter i vattnet, så håll uppsikt.

Snorkla på norra Mallorca

Cala San Vicente tillhör Pollensa på norra Mallorca och är ursprungligen en fiskeby, med små vikar och robusta, dramatiska klippor. Platsen är uppdelad i två delar av en klippa som skjuter ut mellan stränderna i Cala Barques och Cala Molins. Det finns även en tredje liten strand, Cala Clara, som är en grusstrand och perfekt för snorkling och att leta krabbor som gömmer sig i klipporna.

Snorkling och dykning i området Cala Sant Vicenc är enormt populär och det finns utflykter hit de flesta dagar under högsäsong. Klippformationerna under vattnet här är perfekt att utforska havslivet och det är en spännande plats att göra sitt första dyk.

Snorklagrotta