Paella restauranger i Palma området

Paellan är ursprungligen husmanskost från Valencia med en bas av ris och råvaror som fanns till hands. Rätten har fått sitt namn efter det valencianska ordet för stekkärl (paella eller paellera, som härrör från latinets patella; flat skål, tallrik). En paellapanna är platt, rund och har i regel två handtag. Det ursprungliga receptet tillagades med kyckling, anka, kanin och sniglar. Med tiden har den anpassats och idag finns det många olika sorters paella rätter med kött, fisk, skaldjur, grönsaker med mera. En viktig ingrediens i paellan är saffran, som gör att rätten får sin fina gula färg.

Paellan är idag en symbolisk maträtt för den spanska gastronomin och känd internationellt. Paella Valenciana är än idag en av de vanligaste varianterna. Om paellan inte innehåller kött, utan endast produkter från havet så kallas den för Paella Marinera eller Paella de Marisco. Paella Mixta innehåller in blandning av kött, fisk, blåmusslor, kräftor och snäckor.  Paellan är likställt med söndagsmiddag för många familjer i Valencia och övriga Spanien. Man gör även stora paellor vid festligheter och bjudningar. Rätten är praktisk då det går att göra i stora portioner, variera smak och råvaror. Paellan äts traditionellt direkt från pannan. Till paellan brukar det serveras vitt lantbröd och aioli.

Här kommer förslag på bra paella restauranger i Palma området:

El Bungalow

Mysig fiskerestaurang som ligger precis vid havet några kilometer öster om Palma, inte så långt från flygplatsen. En perfekt plats en solig dag, eller en ljummen kväll. Här kan barnen leka på stranden medan föräldrarna njuter av maten och utsikten. Restaurangen serverar paella och andra medelhavsrätter. Beställa bord är ett måste, då det ofta är fullt. Efter maten passar det bra med en långpromenad längs kusten eller ett dopp i havet.

Casa Sa Aurelio

Casa Sa Aurelio är en liten doldis belägen i Arenal öster om Palma och flygplatsen. Till denna restaurangen går man för att äta paella och skaldjur och det gör även lokalbefolkningen. Enkel, spansk inredning och hög kvalitet på maten. Notan blir en glad överraskning, då priserna är mycket bra i förhållande till vad man får.

Celler sa Premsa

Känd charmig restaurang mitt i Palma, i enkel och genuin vinkällar stil. Här har tiden stått stilla, ingenting har förändrats. Restaurangen serverar Malloquinsk mat till bra pris och har självklart även paella på menyn.Till denna familiära restaurangen kommer både turister och lokalbefolkningen, här är alltid mycket folk och ljudnivån är hög. Efter lunchen/middagen är det endast ett stenkast till Palmas bästa shoppinggator. Kolla öppettider, då det kan vara stängt vissa dagar.

La Payecita

La Payecita ligger i Can Pastilla vid stranden Playa de Palma. Hit kommer lokalbefolkningen på helgerna för långlunch med nära och kära. Fantastiska skaldjur och paella, och prisvärt i förhållande till andra restauranger i omgivningen. Viktigt att boka bord, då det ofta är fullbokat. Fråga efter dagens, då alla rätter inte alltid finns på menyn.

Club Maritimo Molinar

Mycket bra restaurang som ligger en bit utanför Palma, i den lilla hamnen Molinar. Härlig utsikt över båtarna och trevlig och proffsig personal. Vällagad mat, inte minst paellan. Restaurangen är också känd för sina fiskrätter. Maten håller hög kvalitet, vilket höjer priserna, men jämför man med andra restauranger i samma standard får man mycket för pengarna.

Peix Vermell

Lite undangömt på en kullerstensgata i La Lonja området mitt i Palmas gamla stad ligger Peix Vermell. En fisk- och skaldjursrestaurang som har olika sorters paella på menyn och som också serverar färsk fisk varje dag. En klassisk restaurang med mysiga lokaler och bra service. Vi rekommenderar bordsbokning.

Ola del Mar

Ola de Mar är belägen vid havet i Portixol, strax öster om Palma. Den stora terrassen med utsikt över havet gör att restaurangen är mycket välbesökt vid lunchtid. Här serveras riktigt bra paella, samt fisk- och skaldjursrätter. Inte den billigaste restaurangen, men miljön och den proffsiga personalen vägen upp.

Safra21

Safra21 är en ljus och modern restaurang som ligger några kilometer öster om Palma, inte så långt från flygplatsen. En mycket populär fisk- och skaldjurs restaurang speciellt lunchtid, vilket kan bero på det stora utbudet av olika paella och andra risrätter. Bra service och mycket prisvärt, så titta in om du har vägarna förbi. Bordsbokning rekommenderas under lunchtid.

Can Eduardo

Vill du sitta i Palmas hamn och beundra de stora segelbåtarna skall du boka bord på Can Eduardo. Stilren restaurang med stor terrass och bra service. Fisk- skaldjur och flera olika typer av paella finns på menyn. Hit kommer man för kvaliteten på maten och den härliga miljön, och det får man även betala för.

Sa Cranca

Sa Cranca ligger längs Palmas hamnpromenad Passeo Maritimo, ett stenkast från city. Restaurangen har ljusa, moderna lokaler och utsikt över hamnen och båtarna. På menyn finns fisk, kött, sallader, men deras specialitet är paella. Det finns flera olika sorters paella att välja mellan och portionerna är väl tilltagna. Denna restaurangen tummar inte på kvaliteten och priserna är därför lite över medel.