7 Restauranger med Michelin stjärna på Mallorca 2019

Mallorca har ett fantastiskt utbud av bra restauranger, men det finns några stycken som sticker ut extra mycket. År 2019 kan Mallorca stoltsera med totalt 8 Michelin stjärnor. Det var inga nya vinnare på Mallorca i år, men förändringar ifrån 2018 är att restaurang Argos (Port de Pollensa) samt Es Molí d´en Bou (Sa Coma) har stängt. Eftersom det inte har tillkommit några, så är antalet restauranger med Michelin stjärna på Mallorca nu totalt 7 stycken. Alla har varsin stjärna, förutom restaurang Zaranda som har hela två Michelin stjärnor.

Zaranda som ägs av kocken Fernando Pérez Arellano som öppnade sin första restaurang vid 27 års ålder. Även denna kallad Zaranda men med det undantaget att den låg i Madrid. Här fick han snabbt en Michelin stjärna och flyttade sedan Zaranda och hans unga begåvade team till Llucmajor på Mallorca. 2014 flyttades återigen Zaranda till sin nuvarande plats i det 5-stjärniga hotellet Castell Son Claret, i Es Capdellà. Restaurang Zaranda har en sofistikerad interiör och erbjuder provsmakningsmenyer med extraordinära smakupplevelser.

En annan restaurang som också har fått behålla sin stjärna i guiden år 2019 är Adrián Quetglas i Palma. Adrian Quetglas teknik i köket har rötter från Mallorca och Argentina, samt återspeglas av kockens yrkeserfarenheter i kök från Paris till Moskva. Hans restaurang som ligger på Paseo Mallorca vann sin Michelin stjärnan år 2017. En provsmakningsmeny erbjuds och för en rimlig kostnad kan du njuta av matchade viner.

Restaurang Simply Fosh Palma de Mallorca

Sedan har vi Marc Fosh, som var den första brittiska kocken i Spanien att få sitt kök tilldelat en Michelin stjärnan och fick sin egna stjärna för restaurangen i Palma år 2015, som han har behållit varje år sedan dess. Restaurangen ligger i ett gammalt 1600-tals kloster som gjorts om till ett elegant hotell. Det kreativa moderna Medelhavsköket återspeglar Marcs passion för färska, säsongsbetonade och lokala råvaror.

Lantligt hotell, Capdepera Mallorca

Andreu Genestra i Capdepera, öppnade sin restaurang 2012 och har försvarat sin Michelin stjärna sedan 2015. Denna restaurang erbjuder utsikt över Capdepera slottet från terrassen och serverar ”mat från landet”. På den stora gården går grisar och kycklingar och växer ekologiska grönsaker, frukter, örter, vindruvor och oliver. Andreus team består av 14 kockar och åtta servitörer, alla lokala. Det finns ingen separat à la carte meny, men tre månads föränderliga provsmaknings menyer.

Hotell St Regis Mardavall, Mallorca

Den femte stjärnan går till Es Fum i Costa d’en Blanes, som ligger inhyst i det 5-stjärniga St Regis Mardavall och tilldelades sin Michelin stjärna i november 2011. Es Fum är en säsongsbetonad restaurang som endast serverar middag. Det finns ingen à la carte meny, kocken José Miguel Navarro och hans köksteam imponerar istället med sina provsmakningsmenyer. Services är professionell och varm, det finns få platser på ön som erbjuder samma standard och innovativa kök som Es Fum.

Michelinrestaurang i Port d´Alcudia

Restaurang Jardin i Port d’Alcúdia, eller Maca de Castro som restaurangen heter nuförtiden, är uppkallad efter kocken Macarena de Castro som blev den första kvinnliga kocken på Mallorca att få en Michelin stjärna år 2012, och som har behållit den sedan dess. Macarena sätter sin egna speciella signatur på traditionella mallorkinska medelhavsrätter, endast med de bästa lokala ingredienserna.

Deías enda Michelin restaurang, Mallorca

Sist med inte minst har vi Es Racó d’es Teix i Deià, som är känd för sin romantiska belägenhet och spektakulära utsikt över byn och bergen. Även om denna restaurang inte är så lätt att ta sig till, så är det väl värt ansträngningen. Den tyska kocken Josef Sauerschell, lagar traditionell mat med sin kärlek till lokala ingredienser. Här används endast högkvalitativa produkter vilket bidrar till definierade smaker. Förutom à la carte meny, finns en 3-rätters lunch och på kvällen en provsmakningsmeny.

Michelinguiden är en serie guideböcker för resenärer och restaurang gäster som ges ut årligen av den franska däcktillverkaren Michelin. Namnet syftar framför allt på böckerna med röda omslag även kallade Guide Michelin eller Le guide rouge de Michelin. Vilka innehåller bland annat rekommendationer och betygsättningar på bra restauranger och hotell. Att komma med i guiden anses som en bedrift i sig. De bästa restaurangerna i guiden har en, två eller tre stjärnor. Stjärnorna i Guide Michelin står för: En stjärna ”en mycket bra restaurang i sin kategori”, två stjärnor ”utomordentlig matlagning, värt en omväg” och tre stjärnor ”exceptionellt bra kök, värt en egen resa”.